Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen flink hoger

Europese beurzen openen flink hoger
22 feb 2024 om 06:42

 De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, nadat Nvidia woensdagavond de verwachtingen wist te overtreffen en nabeurs circa 9 procent steeg.

In het vierde kwartaal boekte Nvidia een omzet van 22,1 miljard dollar, een stijging van 265 procent op jaarbasis. Nvidia hanteerde zelf een outlook van circa 20 miljard dollar en analisten geraadpleegd door FactSet mikten op 20,4 miljard dollar.

Voor het lopende kwartaal rekent Nvidia op een omzet van 24,0 miljard dollar. De markt rekende op een omzetverwachting voor dit kwartaal van ruim 22 miljard dollar.

IG voorziet een openingswinst van 106 punten voor de Duitse DAX, een plus van 59 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 28 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten.

De focus richtte zich woensdag  eerst nog op de publicatie van de notulen van de Federal Reserve, in de hoop meer inzicht te krijgen in het toekomstig rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

Daarnaast keek de markt uit naar de cijfers van Nvidia, “omdat deze wel heel belangrijk zijn voor het algehele marktsentiment. Als een van de grootste technologiebedrijven hopen beleggers op sterke resultaten. Analisten zijn alvast positief”, zei analist Yani Hellebaut van Lynx.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari licht is gestegen, maar nog steeds ruim onder het langetermijgemiddelde noteert. De vertrouwensindex steeg met 0,6 procentpunt tot -15,5.

Bedrijfsnieuws

HSBC heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 153 miljoen dollar verlies geleden, nadat het de waarde van zijn belang in een grote Chinese bank had afgeschreven. De bank liet een optimistische toon horen over haar rentebaten. Het verwacht dat deze inkomsten in 2024 minstens 41 miljard dollar zullen bedragen, vergeleken met ongeveer 35,8 miljard dollar vorig jaar, toen een stijging van 18 procent op jaarbasis. HSBC noteerde ruim 8,0 procent lager.

Rio Tinto deed het over het volledige boekjaar met het onderliggend resultaat en dividend beter dan verwacht. Volgens zakenbank Jefferies voert de mijnbouwer een risicomijdende strategie met een conservatief investeringsbeleid. Rio blijft afhankelijk van grondstofprijzen, maar met stabiele kosten en een oplopende vraag in de komende jaren, ziet de toekomst er volgens de bank niet zo somber uit. Rio Tinto noteerde 1,4 procent lager.

Het Zwitserse handelshuis in grondstoffen Glencore zag de jaarwinst in 2023 75 procent lager uitkomen ten opzichte van 2022, na een daling van de prijs voor steenkool. De onderneming laat een aandeleninkoop achterwege en verlaagde het dividend stevig. Glencore noteerde 1,0 procent lager.

Fresenius heeft volgens Citi Research een conservatieve outlook afgegeven, die ook onder de consensus uitkwam, terwijl de resultaten van de onderneming beter waren dan voorzien. De koers sloot 1,2 procent hoger.

Wolters Kluwer heeft over 2023 de omzet en de winst zien stijgen, terwijl het dividend verder werd verhoogd. Het databedrijf kondigde woensdag ook weer een nieuw aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 1 miljard euro. Het aandeel eindigde 1,0 procent lager.

Carrefour heeft in 2023 de omzet met meer dan 10 procent zien stijgen, terwijl de winst nog harder steeg en het dividend flink werd verhoogd, zo bleek dinsdagavond. Carrefour besloot om het dividend met 55 procent te verhogen naar 0,87 euro per aandeel. Ook kondigde de supermarktketen een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 700 miljoen euro. Het aandeel noteerde 5,0 procent hoger.

Euro STOXX 50          4.775,31 (+0,3%)

STOXX Europe 600       491,05 (-0,2%)

DAX                    17.118,12 (+0,3%)

CAC 40                 7.812,09 (+0,2%)

FTSE 100               7.662,51 (-0,7%)

SMI                    11.428,74 (-0,3%)

AEX                    846,79 (-0,2%)

BEL 20                 3.677,35 (+0,2%)

FTSE MIB               32.018,40 (+1,0%)

IBEX 35                10.107,20 (+0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag ook flink hoger, nadat de Amerikaanse beurzen woensdag licht hoger sloten, hoewel uit de notulen van de laatste Fed-vergadering bleek dat er sprake is van aanhoudende zorgen over de risico’s van inflatie.

Direct na publicatie van de notulen daalden de Amerikaanse benchmarks om vervolgens tegen het einde van de handelsdag toch weer op te veren.

De handelsdag stond woensdag echter vooral in het teken van de kwartaalcijfers van Nvidia nabeurs.

Uit de notulen bleek dat de functionarissen van de Amerikaanse centrale bank bang zijn om te snel te handelen. De meeste deelnemers wezen op de risico’s van het te snel versoepelen van het monetaire beleid. Slechts twee functionarissen wezen op de risico’s die gepaard gaan met het te lang handhaven van een al te restrictief beleid. De functionarissen oordeelden wel dat de beleidsrente in deze verkrappingscyclus waarschijnlijk op zijn hoogste niveau noteert.

Wanneer de centrale bank overweegt wel te gaan beginnen met het verlagen van de rente, bleef onduidelijk. Powell zei na de bijeenkomst dat de Fed de rente mogelijk langzamer zal verlagen of het proces zal vertragen als de inflatie hardnekkiger zou blijken te zijn. De rente zou daarentegen sneller kunnen worden verlaagd als de arbeidsmarkt verzwakt of als sprake is van een “zeer, zeer overtuigend lagere inflatie”.

De notulen van de Fed waren ‘een beetje hawkish’, maar sluiten een renteverlaging in mei niet uit, concludeerde econoom Paul Ashworth van Capital Economics. De econoom noemde het enigszins teleurstellend dat niet duidelijk werd wat het in de praktijk betekent dat de functionarissen er meer vertrouwen in hebben dat de inflatie duurzaam richting de 2 procent beweegt.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de VS een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, de Chicago Fed-index en de samengestelde inkoopmanagersindex van februari, gevolgd door de bestaande woningverkopen en de wekelijkse olievoorraden later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Palo Alto Networks daalde ruim 28,0 procent, nadat het cyberbeveiligingsbedrijf zijn omzetverwachtingen voor het hele jaar had verlaagd. Sectorgenoten als Zscaler en Crowdstrike noteerden achtereenvolgens circa 14,0 procent en bijna 10 procent lager.

SolarEdge verloor ruim 11,0 procent, na het geven van een zwakke outlook voor het eerste kwartaal.

De aandelen van het digitale gezondheidszorgbedrijf Teladoc Health daalden met bijna 25,0 procent, nadat de vooruitzichten voor het huidige kwartaal en 2024 achterbleven bij de verwachtingen van Wall Street. Volgens FactSet is Cathie Woods ARK Investment Management de grootste aandeelhouder van Teladoc.

S&P 500 index              4.981,80 (+0,1%)

Dow Jones index            38.612,24 (+0,1%)

Nasdaq Composite           15.580,87 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225                     38,967,61 (+1,8%)

Shanghai Composite     2.973,46 (+0,8%)

Hang Seng                    16.584,54 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0832. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0820 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0812 op de borden.

USD/JPY Yen   150,26

EUR/USD Euro 1,0832

EUR/JPY Yen   162,76

MACRO-AGENDA:

00:00 Prijzen bestaande koopwoningen – Januari (NL)

01:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (Jap)

09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (Fra)

09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (Dld)

10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (eur)

10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (VK)

11:00 Inflatie – Januari def. (eur)

13:00 Turkse centrale bank – Rentebesluit (Tur)

13:30 Europese Centrale Bank – Notulen (eur)

14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)

14:30 Chicago Fed index – Januari (VS)

15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex – Februari (VS)

16:00 Bestaande woningverkopen – Januari (VS)

17:00 Olievoorraden – Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 AXA – Cijfers vierde kwartaal (Fra)

13:00 Moderna – Cijfers vierde kwartaal (VS)

13:00 Nikola – Cijfers vierde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.