Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Beursblik: Fed heeft enorm veel ruimte om rente te verlagen

Update: Beursblik: Fed heeft enorm veel ruimte om rente te verlagen
25 jan 2024 om 18:39

 De Amerikaanse groei van 3,3 procent in het vierde kwartaal overtrof alle verwachtingen en omdat de klus nu bijna is geklaard als het gaat om het terugdringen van de inflatie heeft de Federal Reserve “enorm” veel ruimte om de rente te verlagen. Dit stelde ING donderdag in reactie op de groeicijfers uit de Verenigde Staten.

De sterke groei in de laatste maanden van het jaar was volgens ING vooral te danken aan sterke consumenten- en overheidsbestedingen plus een positieve bijdrage van de export.

“Op basis van bedrijfsenquêtes wordt verwacht dat de groei in het eerste kwartaal zwakker zal zijn”, meent de bank. De consensus ligt op slechts 0,6 procent, maar ING gaat uit van 1 tot 1,5 procent.

Ondertussen lijkt de Fed de inflatiestrijd te hebben gewonnen, nu de belangrijke PCE-kerninflatie voor het tweede kwartaal op rij op 2 procent is uitgekomen, gelijk aan de doelstelling van de centrale bank. Vrijdagmiddag verschijnt de PCE-indicator voor de maand december.

“De maandelijkse gegevens van morgen zullen waarschijnlijk ook bevestigen dat de stijging op maandbasis voor de zesde keer in zeven maanden onder de belangrijke drempel van 0,17 procent is uitgekomen; dat is het percentage dat we over 12 maanden moeten halen om naar 2 procent op jaarbasis te gaan”, volgens ING.

De seinen staan dus op groen voor een renteverlaging, maar ING denkt dat de Fed iets langer zal wachten “om er zeker van te zijn dat ze het zich echt kan veroorloven om te verlagen.”

ING verwacht de eerste renteverlaging in mei. De bank denkt dat de Fed de rente dit jaar in totaal met 150 basispunten zal verlagen.

Een neutrale rente zou volgens de Fed rond de 2,5 procent liggen. Dat betekent dat de rente uiteindelijk met 300 basispunten kan worden verlaagd, aldus ING.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.