Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europees Parlement wil muziekstreaming reguleren

Europees Parlement wil muziekstreaming reguleren
18 jan 2024 om 12:58

 Leden van het Europese parlement hebben woensdag met grote meerderheid een resolutie aangenomen die de Europese Commissie oproept om regelgeving te maken voor de eerlijke betaling van royalty’s aan muziekartiesten. Dat meldde het parlement op zijn website.

De meeste inkomsten gaan volgens het Europese Parlement naar een klein groepje populaire artiesten en enkele grote muzieklabels.

Veel artiesten krijgen een zeer lage vergoeding voor hun werk, volgens het parlement. Dat wijst op de praktijk waarbij muzikanten soms minder of geen inkomsten accepteren, in ruil voor meer zichtbaarheid op streamingplatforms.

Het Europese Parlement wil daarom dat de algoritmes en aanbevelingsmechanismes van dergelijke platforms transparant  zijn, evenals het gebruik van AI. 

De resolutie die werd aangenomen met 532 tegen 61 stemmen, is geen wetsvoorstel en het kan jaren duren voordat  een dergelijke wet kan worden opgetuigd en in werking treedt.

De resolutie wijst erop dat er geen Europese regels bestaan voor muziekstreaming en dat de EU eerlijke beloning van artiesten dient te bevorderen, paal en perk moet stellen aan de grote hoeveelheid muziek die door AI-programma’s wordt gemaakt, en moet nagaan of algoritmes voor het aanbevelen van bepaalde muziek en artiesten eerlijk zijn en niet bepaalde partijen bevoordelen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.