Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX vermoedelijk neutraal van start

AEX vermoedelijk neutraal van start
5 dec 2023 om 08:11

De Amsterdamse beurs maakt zich dinsdag op voor een vlakke opening, na een lager slot op Wall Street maandagavond. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong onveranderd. 

De AEX bleef maandag al dicht bij huis met een kleine daling van 0,1 procent tot een slotstand van 779,61 punten. Halfgeleiders en Shell drukten op de koersvorming van de hoofdindex.

“De Europese markten zijn de nieuwe week terughoudend begonnen”, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, na overwegend kleine verliezen op maandag. In Londen woog de grondstoffensector op de FTSE100.

Maandag daalde de Amerikaanse oliefuture met 1,4 procent naar 73,04 dollar. De OPEC+ deal van vorige week was “op zijn zachtst gezegd niet overtuigend en de olieprijzen zijn sindsdien gedaald”, zei Craig Erlam, marktanalist bij OANDA. Ruim twee maanden geleden noteerde het zwarte goud nog op 95 dollar. 

Wall Street noteerde maandagavond in het rood, na de rally van de afgelopen weken die de hoofdindices naar jaarrecords brachten. De S&P verloor ruim een half procent, terwijl techbeurs Nasdaq krap een procent prijs gaf. De meer traditioneel samengesteld Dow Jones index daalde daarentegen slechts fractioneel.

“Winstnemingen”, concludeerde analist Tom Hainlin van U.S. Bank Asset Management. “De sectoren die het vandaag moeilijk hebben, zijn juist de sectoren die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de winsten dit jaar.”

Aziatische beleggers stapten vanochtend met hun verkeerde been uit bed en de hoofdindices noteren eensgezind in het rood, met her en der flinke verliezen. De beurs in Hongkong daalde ruim anderhalf procent, terwijl Tokio 1,2 procent prijs moest geven.

In Australië verloor de beurs  0,9 procent, nadat uit gegevens bleek dat het land een onverwacht tekort op de lopende rekening boekte. Het tekort kwam vooral voort uit een daling van de export, mede doordat de vraag vanuit China zwak bleef. 

Ook werd bekend dat de Reserve Bank of Australia haar beleidsrente op 4,35 procent handhaafde. Dit besluit was in lijn met de verwachtingen.

Beleggers hebben vandaag oog voor de inkoopmanagersindices voor de diensten in de VS en Europa in november, die in de loop van de handelsdag worden vrijgegeven. 

In Japan werd vanochtend al bekend dat de groei in de Japanse dienstensector in november nog verder is afgenomen met een indexdaling naar het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. In China wees de inkoopmanagersindex juist op een aantrekkende groei in de dienstensector. 

Bedrijfsnieuws

JPMorgan verlaagde het koersdoel voor Galapagos van 42,00 naar 34,00 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. 
 
Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde maandag 0,5 procent op 4.569,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 36.204,44 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 14.185,49 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • Galapagos
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.