Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

OPEC+ bevestigt productieverlaging niet

OPEC+ bevestigt productieverlaging niet
30 nov 2023 om 18:33

Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten reppen donderdag in een persbericht na afloop van hun vergadering met geen woord over de productieverlaging die eerder in diverse media wel werd aangekondigd.

Onder meer The Wall Street Journal en Bloomberg meldden donderdagmiddag al op basis van uitspraken van afgevaardigden binnen de groep dat OPEC+ de productie met nog eens 1 miljoen vaten per dag zal verlagen.

Als onderdeel van de deal zal Saoedi-Arabië zijn vrijwillige productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag verlengen, schreven de diverse media.

De olieprijs steeg zo’n anderhalf procent op de berichtgeving, om vervolgens 2,5 procent te dalen toen in het persbericht van OPEC en zijn bondgenoten geen melding werd gemaakt van de deal.

“Op donderdag heeft OPEC+ de markt in verwarring achtergelaten. De productie wordt verlaagd op basis van vrijwillige bijdrages van de individuele leden. Er is geen officiële productieverlaging namens OPEC+”, concludeerde analist Hans van Cleef van Publieke Zaken.

“De extra vrijwillige productieverlagingen komen bovenop de eerdere ‘vrijwillige’ productieverlaging van Saoedi-Arabië die nu wordt verlengd tot eind maart 2024”, aldus Van Cleef.

OPEC maakte donderdag wel officieel bekend dat Brazilië zich vanaf januari bij de groep aansluit. Ook werden de productiequota voor Angola, Congo en Nigeria voor 2024 vastgesteld.

De volgende bijeenkomst van OPEC+ staat vooralsnog gepland voor 1 juni 2024.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.