Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: slecht kwartaal Heineken verwacht

Beursblik: slecht kwartaal Heineken verwacht
24 okt 2023 om 15:26

Heineken heeft in het derde kwartaal van 2023 last gehad van de nodige tegenwind. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus. 

De omzet wordt door de analisten geschat op 8,1 miljard euro, een autonome groei met 4,8 procent. Op Azië na, met een daling van 1,5 procent, steeg de omzet van Heineken in de drie andere regio’s. 

Voor het derde kwartaal van 2023 rekenen analisten wel op een autonome volumedaling van 4,3 procent. De grootste daling zou in Europa zijn geweest met 7,6 procent, gevolgd door Azië met een daling van 6,1 procent. De Amerika’s waren de enige regio met een volumegroei, van 1,0 procent.

De biervolumes bedroegen afgelopen kwartaal volgens de analisten 64,0 miljoen hectoliter, een daling van 4,3 procent. Ook hier geldt volgens de consensus dat er alleen groei was in de Amerika’s.

Outlook
De bierbrouwer verwacht dit jaar een autonome groei van de operationele winst met 0 tot 5 procent. De analistenconsensus gaat uit van fractionele krimp.

Degroof Petercam denkt dat het een uitgemaakte zaak is dat het derde kwartaal zwak was, “vooral in Europa”. Maar dat laat de analistenconsensus ook zien, aldus Degroof. De bank waarschuwt wel voor de ontwikkelingen in Nigeria en Vietnam, die mogelijk minder sterk waren dan Heineken hoopte. “En daarbovenop komt nog eens het slechte weer.”

Het wordt dus lastig voor de brouwer om de outlook voor 2023 te halen, en de analistenverwachtingen voor 2024 zijn volgens Degroof veel te optimistisch. “Dit optimisme zal Heineken temperen”, verwacht de bank.

Ook ING is somber gestemd. Na twee winstmissers op rij en ondanks een verlaging van de outlook, is de bank van mening dat Heineken opnieuw zal teleurstellen en genoodzaakt zal zijn de outlook voor 2023 nog verder te verlagen.

Heineken denkt dat wisselkoersen dit jaar een negatieve impact hebben op de omzet van 780 miljoen euro. Op de operationele winst zal dit 110 miljoen euro zijn en op het nettoresultaat 30 miljoen euro.

Heineken opent woensdag 25 oktober voorbeurs de boeken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.