Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AFM legt transactie Exor in Philips onder de loep

AFM legt transactie Exor in Philips onder de loep
12 sep 2023 om 07:31

De Autoriteit Financiële Markten heeft de transactie in Philips-stukken door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor de Italiaanse investeerder Exor tegen het licht gehouden, nadat deze op 14 augustus ineens een belang van 15 procent in Philips meldde, terwijl de regel voorschrijft dat bij 3 procent al een meldingsplicht ontstaat. Dit schreef Het Financieele Dagblad dinsdag.

Beleggers vroegen zich af hoe het kon dat Exor zo’n groot belang in Philips kon kopen, zonder dit te melden en zonder dat het zichtbaar was geweest op de aandelenmarkt. Sindsdien stond de AFM volgens de krant publiekelijk onder druk om de zaak tegen het licht te houden.

Na gesprekken tussen de toezichthouder en de zakenbank blijkt nu dat Goldman Sachs, naast een long positie, ook al sinds half augustus over een forse short-positie in Philips beschikt. Destijds was de netto-shortpositie 12,04 procent, volgens een vrijdag aangepaste melding, maar de meest recente update toont aan dat die positie slechts mondjesmaat is afgebouwd.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Philips

In de markt wordt aangenomen dat Goldman Sachs voor Exor zoveel mogelijk aandelen heeft willen kopen zonder dit in de markt bekend te maken. Dit om te voorkomen dat rivaliserende bieders wakker zouden worden, de koers van Philips zou oplopen en de aandeleninkoop duurder zou worden.

De vraag of Goldman Sachs een overtreding heeft begaan met het niet of te laat melden van de shortpositie en of er een boete volgt, ontwijkt de toezichthouder volgens het FD.

Goldman Sachs heeft vooralsnog geen inhoudelijke reactie gegeven, aldus de krant.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.