Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: weinig spektakel verwacht bij kwartaalupdate DSM

Beursblik: weinig spektakel verwacht bij kwartaalupdate DSM
31 jul 2023 om 15:35

DSM-Firmenich heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet behaald en de winstgevendheid zien afnemen. Dit is de verwachting van door Vara Research vooraf geraadpleegde analisten, nadat het bedrijf zelf al met een winstalarm kwam.

In het tweede kwartaal boekte DSM-Firmenich volgens de winstwaarschuwing een aangepaste EBITDA van 400 tot 420 miljoen euro. Dat was een kwartaal eerder nog 521 miljoen euro en in het tweede kwartaal van 2022 was dit 582 miljoen euro.

De door Vara geraadpleegde analisten rekenen voor afgelopen kwartaal gemiddeld op een daling van de aangepaste EBITDA van 582 miljoen naar 408 miljoen euro, bij een omzetdaling op jaarbasis van 3,34 naar 3,10 miljard euro. De analisten verwachten bij alle divisies een afname.

Eind juni waarschuwde DSM-Firmenich ook dat de outlook voor 2023 niet langer haalbaar was.

De vitamineprijzen blijven tot het einde van het jaar op een laag niveau, gaf DSM-Firmenich aan, nadat deze in het tweede kwartaal al verder verzwakten. Dat raakte vooral de divisie Animal, Nutrition & Health.

Dit betekent dat de aangepaste EBITDA dit jaar uitkomt tussen de 1,8 en 1,9 miljard euro. Eerder ging DSM-Firmenich nog uit van 2,275 miljard euro. Hierbij houdt het bedrijf rekening met een negatieve impact van de vitamineprijzen van circa 400 miljoen euro. Ook rekent DSM-Firmenich op een negatief wisselkoerseffect van ongeveer 100 miljoen euro.

Voor heel 2023 wordt door de analisten een aangepaste EBITDA verwacht van 1,85 miljard euro op een omzet van 12,63 miljard euro. In 2022 boekte DSM-Firmenich een aangepaste EBITDA van 2,3 miljard euro op een omzet van 13,2 miljard euro.

DSM-Firmenich kondigde eind juni maatregelen aan om de vitamine-activiteiten te reorganiseren. Dit moet de winst verbeteren, onder meer door de kosten “significant” terug te brengen, en de blootstelling aan vitamines te verminderen, aldus het bedrijf. Zo wordt een nieuwe, zelfstandige vitamine-divisie gecreëerd, die beter in staat is om te reageren op de marktdynamiek.

Deze maatregelen moeten volgens DSM-Firmenich leiden tot een kostenbesparing van circa 200 miljoen euro per jaar. Eind 2024 denkt het bedrijf dit te hebben bereikt. Dit bedrag komt bovenop de 350 miljoen euro aan synergievoordelen die al waren geïdentificeerd.

Verder kondigde DSM-Firmenich aan dat de door brand getroffen fabriek in het Amerikaanse Pinova niet heropend zal worden.

Langere termijn

Op de middellange termijn denkt DSM-Firmenich nog altijd een aangepaste EBITDA-marge te kunnen realiseren van 22 tot 23 procent met een autonome omzetgroei van 5 tot 7 procent per jaar.

DSM-Firmenich opent woensdag voorbeurs de boeken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.