Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winstdaling Shell iets groter dan verwacht

Winstdaling Shell iets groter dan verwacht
27 jul 2023 om 08:18

Shell heeft in het tweede kwartaal van 2023 een lagere winst geboekt, en deed het ook slechter dan analisten hadden verwacht. Dit bleek donderdag uit de cijfers van de Britse energiereus.

CEO Wal Sawan sprak vanochtend desalniettemin van een sterke operationele prestatie en dito kasstroom, ondanks de lagere olieprijs.

In het afgelopen kwartaal verdiende Shell 5.073 miljoen dollar op aangepaste basis. Dat was 11.472 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens analisten die bijdroegen aan de consensus samengesteld door Vara Research zou Shell op een kwartaalwinst van 5.579 miljoen dollar uitkomen.

In het eerste kwartaal van 2023 kwam deze winst uit op 9,6 miljard dollar, beduidend meer dan de 8,0 miljard dollar die analisten toen hadden voorzien.

De tak Integrated Gas van Shell zag de winst in het tweede kwartaal uitkomen op 2.498 miljoen dollar, tegen 3.758 miljoen dollar een jaar eerder. Bij de divisie Upstream was er een winst van 1.684 miljoen dollar. Dat was 4.912 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2022. Chemical & Products was goed voor een winst van 450 miljoen dollar, een daling ten opzichte van de 2.035 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2022.

De operationele vrije kasstroom van Shell kwam uit op 15,1 miljard dollar. Dat was in het tweede kwartaal van 2022 18,7 miljard dollar en in het eerste kwartaal van dit jaar 14,2 miljard dollar.

Door de analisten was de operationele vrije kasstroom in het afgelopen kwartaal geschat op 14,6 miljard dollar.

Nieuwe wind

Onder de nieuwe CEO, Wael Sawan, zal er volgens ING meer focus komen op betere prestaties, meer discipline en wordt de portefeuille geoptimaliseerd. Daardoor zullen de prestaties van Shell verbeteren, vooral ten opzichte van sectorgenoten, aldus de bank, die verder ook te spreken is over de betere beloning voor aandeelhouders.

De energiereus gaat in de toekomst 30 tot 40 procent van zijn operationele kasstroom uitkeren aan aandeelhouders.

Vandaag wordt, zoals beloofd tijdens de beleggersdag, het kwartaaldividend met 15 procent verhoogd.

Ook wil de energiereus de komende drie maanden voor 3 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

CEO Sawan meent dat, gezien de huidige aandelenkoers, er prioriteit moet worden gegeven aan het inkopen van eigen aandelen.

Voor dit jaar verlaagde Shell de outlook voor de investeringen naar 23 tot 26 miljard dollar. En Shell zal gedurende 2024 en 2025 per jaar 22 tot 25 miljard dollar investeren.

Eind 2025 wil Shell de operationele kosten structureel met 2 tot 3 miljard dollar hebben verlaagd.

Tevens wil Shell in 2050 CO2-neutraal zijn.

Shell zou volgens persbureau Bloomberg de opties bestuderen voor de divisie duurzame energie.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.