Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: AI zet beurzen hoger maar beleggers twijfelen

Beursblik: AI zet beurzen hoger maar beleggers twijfelen
5 jul 2023 om 13:07

Kunstmatige intelligentie is in het tweede kwartaal dé aanjager van de aandelenmarkten gebleken, toch verwacht maar 13 procent van de beleggers dat AI-gerelateerde aandelen een belangrijke rol zullen spelen in de portefeuilleopbouw in de komende jaren. Dit blijkt woensdag uit een onderzoek van onlinebroker Lynx onder zijn klanten.

“De gekte rondom AI heeft geleid tot indrukwekkende prestaties van diverse aandelen, zoals NVIDIA, Microsoft, Alphabet en Amazon. Deze positieve ontwikkelingen hebben een krachtig effect gehad op de prestaties van de Amerikaanse indices”, zag beleggingsexpert Justin Blekemolen van Lynx.

De S&P 500 steeg in het tweede kwartaal van 2023 met 8,5 procent en de Nasdaq Composite kon een winst van 13 procent bijschrijven. “Met een stijging van 31,7 procent boekte de Nasdaq bovendien zijn grootste winst in het eerste halfjaar sinds 1983.”

Toch verwacht maar 12,8 procent van de respondenten dat AI-gerelateerde aandelen binnen vijf jaar een belangrijke rol zullen spelen in de opbouw van de portefeuille. Iets meer dan 50 procent denkt dat dergelijke aandelen “slechts een beperkt percentage” van de portefeuille zullen beslaan en bijna 19 procent verwacht helemaal niets van deze aandelen.

Lynx zag echter dat klanten dit jaar “wel degelijk meer AI-aandelen hebben toegevoegd aan hun portefeuille”. Zo werd er volgens Blekemolen meer gehandeld in aandelen Nvidia, Microsoft, Alphabet en C3.AI.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.