Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederland komt met extra exportmaatregelen voor halfgeleiders

Nederland komt met extra exportmaatregelen voor halfgeleiders
30 jun 2023 om 09:22

Per 1 september 2023 gaan aanvullende exportcontrolemaatregelen voor geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders gelden. Dit maakte de Nederlandse overheid vrijdag bekend.

Hiermee geldt in Nederland voor bepaalde geavanceerde productieapparatuur voor halfgeleiders een nationale vergunningplicht. 

“We hebben deze stap genomen vanuit het belang van onze nationale veiligheid. Het is goed dat de bedrijven die het betreft nu weten waar ze aan toe zijn. Zo kunnen zij zich op tijd aanpassen aan de nieuwe regelgeving”, zei minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een toelichting. 

De exportvergunning geldt voor een aantal “heel specifieke technologieën” voor de ontwikkeling en productie van geavanceerde halfgeleiders. Deze halfgeleiders kunnen vanwege hun specifieke gebruiksmogelijkheden een cruciale bijdrage leveren aan bepaalde geavanceerde militaire toepassingen, aldus de overheid. 

“Een ongecontroleerde uitvoer van goederen en technologieën kan daarom risico’s opleveren voor onze nationale veiligheid.” Nederland draagt hierin extra verantwoordelijkheid, omdat Nederland een “unieke en leidende positie” in deze technologie heeft. 

‘”We hebben hier heel zorgvuldig naar gekeken en zijn zo precies mogelijk te werk gegaan. Zo kunnen we de belangrijkste kwetsbaarheden aanpakken zonder dat we de wereldwijde productie van chips onnodig verstoren”, aldus Schreinemacher.

Het aandeel ASML daalt vrijdag ruim 3 procent en ASMI meer dan een procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers IBM (International Business Machines)

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.