Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: overname Heijmans goede keuze

Beursblik: overname Heijmans goede keuze
21 jun 2023 om 14:02

 De overname van Van Wanrooij door Heijmans is een goede en logische keuze. Dit schrijft analist Martijn den Drijver van ABN AMRO Oddo woensdag in een reactie op de acquistie.

De analist vindt de deal zowel strategisch als financieel zinvol. Hij benadrukte daarbij wel dat het belangrijk is dat de Nederlandse woningmarkt de komende 2 jaar herstelt en niet sneller verslechtert.

Er spelen dan ook wel wat zaken zoals het stikstofdossier, het verlenen van vergunningen en het dwingen van woningcorporaties om projecten te financieren.

De grondbank van Van Wanrooij is volgens de analist complementair aan die van Heijmans en zijn er dan ook omzetsynergieën te behalen, terwijl Heijmans conservatief gefinancierd blijft na de geplande transactie.

Door de overname wordt de infratak minder dominant binnen Heijmans. “En dat kan als positief worden gezien, omdat infraprojecten worden geraakt door de stikstofkwestie in Nederland”, aldus Den Drijver. Daarbij is onder normale marktomstandigheden de woningbouw ook winstgevender dan infra.

De landbank van Van Wanrooij bevat meer grond waarop vrijstaande huizen kunnen worden gebouwd, dus buiten de stads- en dorpskernen. De landbank van Heijmans concentreert zich meer binnen de steden.  

De overname is niet goedkoop als wordt gekeken naar de waarderingen van concurrenten, “maar we begrijpen waarom Heijmans voor deze overname is gegaan ondanks de ietwat onhandige timing gezien de tegenwind op de Nederlandse woningmarkt”, aldus de analist.

Het aandeel Heijmans noteerde woensdagmiddag 2,7 procent hoger op 10,26 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Heijmans

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.