Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials onderuit in rode AEX

Financials onderuit in rode AEX
10 mrt 2023 om 17:52

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 1,4 procent tot 743,03 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen.

Zorgen over de problemen bij de Amerikaanse SVB Financial Bank, een financier van startups in Silicon Valley, zetten vrijdag op het Damrak de financials stevig onder druk.

Daarnaast was het na de uitspraken eerder deze week van voorzitter Jerome Powell van de Fed vooral letten op het Amerikaanse banenrapport, dat een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de omvang van de renteverhoging van de centrale bank tijdens de beleidsvergadering later deze maand. Volgende week zijn er nog inflatiecijfers die de Fed ook nauwlettend in de gaten zal houden.

Uit de cijfers bleek dat het aantal banen in februari is gestegen met 311.000, terwijl de markt rekende op een stijging van 225.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,4 naar 3,6 procent en het gemiddelde uurloon steeg op jaarbasis met 4,6 procent naar 33,09 dollar per uur. De arbeidsparticipatie bedroeg 62,5.

“Het banenrapport lijkt de Amerikanse Federal Reserve goed uit te komen, mede dankzij de vertraging in de loonontwikkeling en de opgelopen werkloosheid”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

“Op maandbasis was de loongroei mild, op jaarbasis bedraagt deze 4,6 procent, maar in februari vorig jaar bleven de lonen stilstaan, waarmee het beeld vertekent. Bovendien lijkt het aanbod van mensen dat bereid is te werken groter dan het aantal aangeboden banen”, aldus de marktanalist van Rabobank vrijdag.

Met dit rapport lijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt meer in balans te komen, ook qua loonontwikkeling. Daarmee lijkt de kans dat de Fed op 22 maart voor een renteverhoging van 50 basispunten kiest in elk geval wat kleiner, aldus Marey.

De euro/dollar noteerde op 1,0665. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0578 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde naar 3,691 procent. 

Olie noteerde 1,0 procent hoger.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen daalden ING en Aegon met 4,6 en 4,7 procent. En in de AMX verloor ABN AMRO 2,7 procent.  Analist Robbert Manders van de VEB vindt deze koersverliezen wat overtrokken. ING en ABN AMRO hebben ook geld zitten in obligaties, maar volgens de analist relatief veel minder dan Amerikaanse banken als Citigroup en JPMorgan en nóg veel minder dan SVB of Silvergate. 
 
Signify verloor 3,5 procent en Adyen daalde 3,1 procent. Randstad steeg 2,3 procent. Ahold Delhaize was met een winst van 0,3 procent de enige andere stijger onder de hoofdfondsen.

Basic-Fit verloor 2,5 procent in aanloop naar jaarcijfers op maandag. Flowtraders, dat profiteert van een hoge volatiliteit, won 2,7 procent. Fugro steeg 1,8 procent en OCI won 0,3 procent. AMG daalde 3,2 procent.

In de AScX steeg 0,3 procent. Sligro was de enige andere stijger en steeg 0,1 procent. Azerion was met een verlies van 5,5 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 3.929,86 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.