Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: resultaten Aedifica positief onthaald op de beurs

Uitgelicht: resultaten Aedifica positief onthaald op de beurs
19 feb 2023 om 11:26

(ABM FN) Aedifica, één van de Belgische specialisten in zorgvastgoed, kwam deze week met de jaarresultaten en die werden goed ontvangen. De koers van het aandeel uit de Bel20 steeg met 1,1 procent.

Aedifica maakte donderdagochtend bekend dat het jaar 2022 heeft afgesloten met een hogere nettowinst, dankzij een stijging van de huurinkomsten met 18 procent.

De huurinkomsten van Aedifica stegen van 232,1 miljoen euro in 2021 naar 273,1 miljoen euro afgelopen jaar. De nettowinst bedroeg 331,8 miljoen euro tegenover 281,8 miljoen een jaar eerder.

De stijging met 20 procent van de EPRA-winst van 181 miljoen euro of 4,76 euro per aandeel, betekent dat het dividend kan worden gehandhaafd op 3,70 euro per aandeel.

“De resultaten zijn volledig in lijn met onze ramingen en iets beter aan de winstkant”, aldus analisten van Berenberg, die een koopadvies met een koersdoel van 110,00 euro hanteren. “De afwezigheid van verrassingen is goed nieuws.”

Eind 2022, een jaar waarin Aedifica ongeveer 800 miljoen euro investeerde, werd de portefeuille gewaardeerd op 5,7 miljard euro, tegenover 4,9 miljard ultimo 2021. Het zorgvastgoed is inmiddels verspreid over acht landen. De portefeuille is volledig bezet met een gemiddelde huurtermijn van 19 jaar.

De analisten van Degroof Petercam merkten op dat Aedifica erin geslaagd is opnieuw een aanzienlijke groei te realiseren, terwijl het de schuld onder controle wist te houden en zonder een grootschalige uitgifte van nieuwe aandelen.

Eind december bedroeg de schuldratio 43,6 procent tegenover voorheen 42,6 procent. Deze lichte stijging is onder meer te wijten aan de afwaardering van bepaalde activa in Ierland en Zweden, waar het vastgoed onder druk staat.

Outlook

Voor 2023 verwacht Aedifica een EPRA-winst van 200 miljoen euro of  5,03 euro per aandeel. Exclusief een eenmalige winst van 6,1 miljoen euro zou dit neerkomen op 4,88 euro per aandeel.

Kepler Cheuvreux, met een koopadvies en een koersdoel van 90,00 euro, vindt de vooruitzichten voor 2023 enigszins teleurstellend. Kepler verwachtte een EPRA-winst van 5,13 euro per aandeel en de analistenconsensus rekende op 5,11 euro per aandeel.

Kepler Cheuvreux wijst op de stijging van de rentelasten als belangrijkste oorzaak, waardoor de schuldratio zou kunnen oplopen tot 45 procent.

Degroof daarentegen vindt de prognoses van de onderneming geruststellend en zegt een sterkere indexering te verwachten in 2023.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Aedifica

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.