AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie maandag, 13 februari 2023 08:43

5 tips voor zzp’ers die willen beleggen

Het is wel zo lekker als je iedere maand geld overhoudt. Daar ben je ondernemer voor geworden. Natuurlijk ook omdat je het leuk vindt, maar winst maken is wel zo prettig. Het geld dat je overhoudt kun je investeren in je bedrijf. Een andere optie is om dit te gebruiken voor een mooi vermogen voor later. Ben je zzp’er en wil je je vermogen gaan beleggen? De 5 tips die hieronder staan gaan je zeker op weg helpen.

Hoe ga je beleggen?

Als zzp’er kun je op twee manieren beleggen. Dit kan privé, waarbij je je privévermogen gebruikt. De andere mogelijkheid is door te beleggen voor ondernemers. Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van je situatie en de middelen waarmee je wilt gaan beleggen.

Zogenoemde blijvend overtollige liquide middelen mag je alleen privé beleggen. Dit zijn middelen die je niet binnen een jaar in je bedrijf zal steken. Het hoort bij je persoonlijke vermogen. Het rendement valt in box 3. Het fiscale voordeel in die box is sinds begin 2023 wel een stuk kleiner.

Tijdelijke overtollige liquide middelen mag je zowel zakelijk als privé beleggen. Dit zijn bijvoorbeeld investeringen of het aflossen van langlopende schulden. Het rendement wordt als bedrijfswinst belast in box 1. Zakelijk beleggen heeft als voordeel dat eventuele verliezen kunnen worden afgetrokken van de bedrijfswinst, waardoor je minder belasting betaalt.

De huid van de beer

Je kent het gezegde wel. En voor beleggen als zzp’er mag je nog wat verder gaan. Beleg alleen geld dat je écht kunt missen. Er zitten namelijk altijd risico’s aan vast. Natuurlijk kun je met het hoogste risicoprofiel een prachtig rendement behalen, maar je kunt je inleg evengoed kwijtraken. Paniek is eveneens een slechte raadgever. Door langer te beleggen heb je meer tijd om tegenslagen te herstellen.

Een goed plan

Een beetje in het wilde weg beleggen is niet handig. Een goed plan is onmisbaar, zeker als je belegt met grote bedragen. Een plan begint bij een doel. Dat kan het veiligstellen van het pensioen zijn. Je kunt je plan zelf opstellen, maar ook in gesprek gaan met experts. Daarover dadelijk meer.

Ken de risico’s

Het is als beginnend belegger best lastig om de risico’s goed in te schatten. Natuurlijk kan het misgaan, maar de meeste beleggers behalen toch een mooi rendement? Houd er rekening mee dat externe factoren een rol kunnen spelen, kijk maar naar de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Een deel van het risico kun je ondervangen door een veilig profiel samen te stellen.

Vermogensbeheer of zelf beleggen?

Voor beleggen is de nodige kennis van de markt nodig. Als je weet hoe het werkt, is het prima om zelf de beleggingen te regelen. Als je echter niet over de benodigde kennis beschikt, is het meer dan het overwegen waard om voor vermogensbeheer te kiezen. Hierbij gaan gespecialiseerde beleggers voor je aan de slag. Je betaalt hier wel 

voor, maar de kans is groot dat je die investering terugverdient.

De Aandeelhouder TV

maart 23, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 23, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 23, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

maart 23, 2023

Prosus knalt omhoog door cijfers Tencent

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers