AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 23 januari 2023 22:09

Tech in trek op groen Wall Street

In dit artikel vind u onder andere informatie over: American Express, Boeing, Dow Inc., General Electric, Lockheed Martin, Lowe’s Companies, Mastercard, Microsoft Corp, Salesforce, VISA,

De Amerikaanse beurzen zijn maandag in het groen geëindigd maar wel onder het hoogste niveau van de dag. De S&P 500 won 1,2 procent op 4.019,81 punten, de Dow Jones index steeg 0,8 procent op 33.629,56 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent hoger op 11.364,41 punten. 

Tech deed maandag goede zaken, net als voor het weekend. Na een [slecht] 2022 waarin de stijgende rente groeiaandelen flink onder druk zette, ziet Richard Hunter van Interactive Investor nu koopjesjagers die deze aandelen willen.

De wisselvallige uitslagen van de afgelopen dagen laten wel zien hoe fragiel het beleggerssentiment is, met vrees voor een economische recessie, de vraag hoe ver de Federal Reserve de rente nog zal verhogen bij de huidige inflatieniveaus en de gevolgen van beide voor de bedrijfswinsten.

Economisch nieuws kwam maandag van de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie. De Leading Economic Index daalde in december met 1,0 procent en kwam uit op 110,5, na een daling van 1,1 procent in november.

"De voorlopende indicatoren waren in december over het algemeen zwak, wat wijst op verslechterende omstandigheden voor de arbeidsmarkten, de verwerkende industrie, de woningbouw en de financiële markten in de komende maanden", zei Ataman Ozyildirim van The Conference Board in een toelichting.

De Conference Board verwacht dat economische activiteit in de komende kwartalen waarschijnlijk negatief zal zijn, alvorens in het laatste kwartaal van 2023 weer aan te trekken.

Donderdag zijn er economische groeicijfers in Amerika. Vrijdag volgt de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie.

Amerikaanse staatsleningen werden maandag goedkoper en de rente steeg daardoor van 3,483 procent vrijdag naar 3,526 procent voor de tienjarige Treasury. Voor de tweejarige kroop de rente van 4,181 naar 4,232 procent. Vorige week daalden de rendementen nog op signalen van zwakkere economische groei.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0861. De euro stijgt naar het hoogste niveau in negen maanden, nadat beleidsmaker van de ECB Klaas Knot in het weekend zei te verwachten dat de rente bij de twee komende vergaderingen met 50 basispunten zal stijgen.

WTI-olie kostte maandag ruim 81 dollar.

Bedrijfsnieuws

Microsoft breidt zijn investering in OpenAI uit, het softwarebedrijf achter de populaire kunstmatige intelligentie-apps ChatGPT en Dall-E. Volgens persbureau Bloomberg zou het gaan om een meerjarige overeenkomst van 10 miljard dollar. OpenAI verwees in een blogpost naar een "meerjarige investering van meerdere miljarden dollars". Microsoft investeerde in 2019 al 1 miljard dollar in OpenAI en deed een extra investering van niet nader genoemde omvang in 2021. Het aandeel Microsoft won maandag rond een procent, in aanloop naar de kwartaalcijfers dinsdag.
 
Abbott Laboratories ligt onder vuur, nu het ministerie van justitie in de VS een onderzoek heeft ingesteld naar de gang van zaken bij de fabriek voor moedermelk in Michigan, waardoor de locatie de deuren moest sluiten. Het aandeel steeg rond een procent.

De activistische aandeelhouder Elliott heeft een miljardenbelang genomen in Salesforce, zo meldde The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen. Hoe groot het belang van Elliott in Salesforce is, werd niet bekendgemaakt. Volgens de Amerikaanse zakenkrant gaat het om een bedrag van meerdere miljarden dollars. Het aandeel Salesforce won circa 3 procent.

Spotify Technology steeg circa 2 procent, nadat het Zweedse muziekstreamingbedrijf aankondigde 6 procent van zijn personeel te gaan ontslaan om kosten te besparen.  

Shopify sloot ruim 8 procent hoger na een positief rapport van Deutsche Bank. De bank gaf een koopadvies en verhoogde het koersdoel van 40 naar 50 dollar. 

Ford is van plan om in Europa zo'n 3.200 banen te schrappen en dan vooral in Duitsland. Dit meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van uitspraken van vakbond IG Metall. Het aandeel Ford won ruim 3 procent.

Aandelen Rivian steeg 11,5 procent. Een belangrijke lobbyist verlaat het bedrijf, zo werd maandag bekend.

Bedrijfsresultaten komen deze week van een groot aantal bedrijven. Dinsdag zijn dat onder meer Microsoft, Johnson & Johnson, General Electric en Lockheed Martin. Woensdag volgen Tesla, Boeing en IBM.

Donderdag zijn American Airlines, Comcast, Intel, Mastercard en Visa aan de beurt. Vrijdag volgen nog onder andere American Express en Chevron.


De koers van het aandeel American Express noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Boeing noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel General Electric noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel Microsoft Corp noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel VISA noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 23, 2023

ARCELOR MITTAL op stoom – 23jan23

januari 23, 2023

Gaat de koers van Philips naar 16,50 euro?

januari 23, 2023

Chinees nieuwjaar een klapper? | 23 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2023

Hogere olieprijs lijkt aanstaande

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

 • 08:48

  Europese beurs opent hoger in drukke cijferweek

 • 14:16

  Aandeel Netflix: nieuw abonneerecord

 • 08:54

  Lagarde wijst op mandaat van de ECB

 • 08:41

  Probabiliteit soft landing wordt in vraag gesteld

 • 14:17

  Aandeel Just Eat Takeaway: eindelijk winst

 • 09:01

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Insurance UCITS ETF (EXH5)

 • 08:18

  S&P 500 zet dalende trendlijn onder druk

 • 08:18

  S&P 500 zet dalende trendlijn onder druk

Masterclasses

 • 24 januari

  De beleggingsvisie voor 2023 van Jeroen Blokland

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
23 jan 16:23 Redactie

Beleggers verkopen Amerikaanse aandelen – dit is waarom

23 jan 10:14 Cees Smit

Pak poen in het Bedrijfscijferseizoen

23 jan 09:02 Bas Heijink

AEX: pas op voor daling