Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
17 jan 2023 om 18:48

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten na een sterke ZEW-index en nadat Wall Street negatief aan de beursweek begon na teleurstellend economisch nieuws en bedrijfsresultaten.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,4 procent hoger op 456,44 punten. De Duitse DAX steeg 0,4 procent naar 15.187,07 punten. De Franse CAC 40 won 0,5 procent tot 7.077,16 punten. De Britse FTSE daalde 0,1 procent naar 7.851,03 punten.

De Duitse ZEW-verwachtingsindex liet over januari een sterke verbetering zien van 23,3 negatief in december naar 16,9 positief. Verwacht werd een veel kleinere verbetering naar 15,0 negatief.

Dit wijst erop dat de economische impact van energiecrisis in elk geval voor Duitse ondernemers lijkt mee te vallen.

In de middag meldde persbureau Bloomberg dat de Europese Centrale Bank overweegt om de rentes na februari in een lager tempo te verhogen. De markt rekent op een verhoging met 50 basispunten in februari. Hoewel ECB-voorzitter Lagarde in de december zei dat de rente “voor bepaalde tijd” met 50 basispunten zou worden verhogen, zou de ECB inmiddels overwegen om in maart een kleinere verhoging door te voeren. De euro verzwakte hierna.

Investment manager Simon Wiersma van ING sprak eerder dinsdag nog van “mooie en hoopvolle” start van het kwartaalcijferseizoen, nadat een aantal grote Amerikaanse banken afgelopen vrijdag de boeken openden. Daarbij merkte hij op dat de verwachtingen laag zijn. In de Verenigde Staten was het beeld juist meer in mineur.

“De Amerikaanse markten openden lager na het lange weekend, nadat de nieuwste Empire State-index liet zien dat de economische activiteit in januari omlaag dook”, zei analist Michael Hewson van CMC Markets.

In de namiddag bleek de zogeheten Empire State-index van de Federal Reserve Bank voor de regio New York in januari flink gedaald van -11,2 naar -32,9.

“De diverse componenten van werkgelegenheid, betaalde prijzen en nieuwe orders kwamen alle zwakker dan verwacht uit, wat laat zien dat in elk geval in de maakindustrie in de economie van de Verenigde Staten sterk aan het vertragen is”, aldus Hewson.

Ook was er in de VS teleurstelling over de resultaten van zakenbank Goldman Sachs.

OPEC liet zijn verwachtingen voor de vraag naar olie ongemoeid in zijn maandelijkse rapport. De olieprijs steeg. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent hoger op 80,53 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 85,83 dollar werd betaald, een stijging van 1,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0789. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0823 en maandagavond stond er 1,0818 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

In Amsterdam daalde Philips flink na een verkoopadvies door UBS. Philips sloot ruim 6 procent lager.

In Brussel herstelde Proximus van de koersdaling van maandag. Het aandeel won 2,2 procent.  

Sterkste stijger in Brussel was Aperam.

Luxe-artikelenverkopers L’Oreal en Hermes wonnen ruim 2 procent aan waarde. RBC denkt dat deze sector een autonome groei van 11 procent kan boeken, na de heropening van China na de pandemiebeperkingen vorig jaar. LVMH, Kering en Richemont zouden aantrekkelijk zijn in dit licht.

JPMorgan meldde juist dat producenten van luxegoederen in het vierde kwartaal minder vraag lijken te hebben gehad. LVMH, Richemont en Swatch bleven relatieve favorieten, en Kering en Salvatore Ferragamo zijn minder geliefd voor de analisten van de Amerikaanse bank.

LVMH won minder dan een procent en Richemont daalde. Swatch sloot 3 procent hoger. Hugo Boss verloor 2 procent ondanks sterke resultaten over het vierde kwartaal, volgens analisten.

In Frankfurt was Deutsche Post in trek en sloot 2,5 procent hoger.

Het Britse Ocado verloor 9 procent nadat de online-supermarkt meldde dat klanten per bestelling minder artikelen kochten in aanloop naar de kerstdagen. Internetretailer Zalando verloor ook 3 procent in Frankfurt.

Sterkedrankenproducent Diageo neemt Don Papa Rum over, uit de Filippijnen. Het aandeel won bijna 2 procent.

Rio Tinto meldde een vlakke leveringen van ijzererts in 2022, terwijl de kosten waarschijnlijk hoger uitvallen dan voorspeld. Het aandeel van de mijnbouwer steeg in Londen bijna een procent.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag verdeeld. De S&P500 index daalde 0,1 procent, technologie-index Nasdaq steeg 0,1 procent en de Dow Jones-index daalde 1,0 procent. Wall Street was maandag gesloten in verband met Martin Luther King Day.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Exxon Mobil

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.