Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lagere opening

Wall Street koerst af op lagere opening
13 jan 2023 om 14:50

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een lagere opening, nadat de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen aftrapten.

CEO Jamie Dimon van JPMorgan vindt dat de Amerikaanse economie sterk blijft, met consumenten die blijven uitgeven en bedrijven die gezond zijn. Wel is het lastig inschatten wat de tegenwind, veroorzaakt door onder meer geopolitieke spanningen, de energieprijzen en de hoge inflatie, gaat betekenen. “We blijven waakzaam”, merkte Dimon op. 
 
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,9 procent in het rood.
 
Donderdag sloot Wall Street nog met winst, toen uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat zowel de inflatie als kerninflatie in december conform de verwachting is gedaald naar respectievelijk 6,5 en 5,7 procent.

Marktanalisten zeiden echter dat sommige beleggers hoopten op een sterkere daling. “De publicatie is een beetje teleurstellend”, zei Principal Asset Management. “Niet alleen zijn de cijfers exact in overeenstemming met de consensusverwachtingen, maar het vraagstuk over een renteverhoging tijdens de volgende beleidsvergadering in februari van 25 basispunten, dan wel 50 basispunten, is met dit cijfer nog steeds onduidelijk en voegt ook niets toe aan de discussie over een versoepeling van het agressieve Fed-beleid.”

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse importprijzen in december onverwacht zijn gestegen met 0,4 procent, terwijl de exportprijzen daalden met 2,6 procent.

Later op de middag volgt nog het consumentenvertrouwen gemeten door de universiteit van Michigan.

De euro/dollar noteerde op 1,0818. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0551 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0546 op de borden.

Olie werd vrijdag tot 0,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Tesla verloor voorbeurs 5,8 procent, nadat de producent van elektrische auto’s de prijzen voor verschillende modellen in de VS heeft verlaagd. Daardoor komende deze modellen nu in aanmerking voor fiscale voordelen.

BlackRock daalde met 0,6 procent, vanwege een lagere winst. Het beheerd vermogen kelderde op jaarbasis met 14 procent tot 8,6 biljoen dollar, tegenover 10 biljoen dollar ultimo 2021. Op kwartaalbasis steeg het beheerd vermogen wel.

UnitedHealth rapporteerde voorbeurs een nettowinst van 4,8 miljard dollar, ofwel 5,03 dollar per aandeel, over het afgelopen kwartaal. De aangepaste winst kwam uit op 5,34 dollar per aandeel op een omzet van 82,8 miljard dollar. Het aandeel daalde voorbeurs 1,2 procent.

JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal meer winst behaald en presteerde ook beter dan analisten hadden verwacht. De Amerikaanse zakenbank boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 11,0 miljard dollar, ofwel 3,57 dollar per aandeel, op een omzet van 34,5 miljard dollar. Het aandeel verloor 2,9 procent.

Citigroup heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 1,16 dollar per aandeel, tegen 1,46 dollar per aandeel een jaar eerder. Analisten rekenden op een winst van 1,14 per aandeel. Het aandeel steeg voorbeurs 0,2 procent.

Bank of America heeft het afgelopen kwartaal een hogere winst geboekt en overtrof daarmee de verwachtingen. Het aandeel daalde desondanks 2,6 procent.

Wells Fargo heeft het in het vierde kwartaal van 2022 beter gedaan dan verwacht. Het aandeel noteerde voorbeurs 3,9 procent lager.

Delta Air Lines noteerde voorbeurs 5,6 procent lager, ondanks beter dan verwachte kwartaalcijfers en de verwachting van een hogere winst in 2023 en 2024. 

Apple daalde voorbeurs 0,9 procent. Apple-ceo Tim Cook accepteert dit jaar een loonsverlaging van 40 procent. Cook gaat 49 miljoen dollar verdienen.

Slotstanden
 
De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent hoger op 3.983,17 punten. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent in het groen op 34.189,97 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 11.001,10 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Dow Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.