Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel sluit af met klein verlies

Brussel sluit af met klein verlies
28 dec 2022 om 17:54

(ABM FN) Brussel heeft een rustige handelsdag achter de rug. 

De hoofdindex sloot 0,3 procent lager op 3.708,49 punten.

Beleggers blijven een inschatting maken wat de impact van het versoepelende coronabeleid van China op de wereldwijde economische groei en inflatie is.

“Beleggers die hopen op een rally aan het einde van het jaar zullen teleurgesteld zijn”, aldus SPI.

De agenda van vandaag was vrijwel leeg. Op macro vlak was er aandacht voor de Amerikaanse huizenmarkt. De aanstaande woningverkopen bleken harder dan verwacht gedaald.

Er zijn maar weinig nieuwe factoren die de aandacht kunnen afleiden van de onderliggende problemen, namelijk de uitzonderlijk hoge inflatie en centrale banken die al het mogelijke moeten doen om de economische groei af te remmen om de inflatie onder controle te krijgen.

Desondanks voorspelt Goldman Sachs dat de Amerikaanse economie in 2023 een recessie zal vermijden, aangezien de Fed de inflatie onder controle krijgt en tegelijkertijd een “zachte landing” zal bewerkstelligen. In feite is “een periode van ondermaatse groei voldoende om de arbeidsmarkt geleidelijk weer in evenwicht te brengen en de loon- en prijsdruk te verlichten”, meent Goldman.

Corné van Zeijl, analist bij Actiam, verzamelde de verwachtingen van de grootbanken voor de S&P 500-index in 2023. Die laten een flinke bandbreedte zien.

Het viel de analist ook op dat in een jaar waarin er een kerstrally is, de beurs het volgende jaar gemiddeld met 10,5 procent stijgt en in ruim 73 procent van de gevallen een winstgevend jaar is.

Oliehandelaren verwelkomen de heropening van de Chinese economie, maar vandaag heeft Rusland de verkoop van olie verboden aan landen die een plafond hebben opgelegd aan de aankoopprijs van Russische olie. Dit zou een plan van westerse landen onder leiding van de Verenigde Staten moeten ondermijnen, dat ervoor moet zorgen dat Russische olie voor niet meer dan 60 dollar per vat verhandeld wordt. De sancties werden ingesteld vanwege de Russische oorlog in Oekraïne.

De olieprijzen daalden stevig. West Texas Intermediate-futures voor levering in februari daalden met 1,5 procent tot 78,30 dollar, terwijl Brent-futures voor levering in maart 1,8 procent daalden tot 82,85 dollar.

Aan het einde van de Europese beurzen handelde de euro/dollar op 1,0623.

Stijgers en dalers

Binnen de hoofdindex sloten de meeste aandelen lager. Sofina en indexzwaargewicht Argenx daalden 1,2 procent.

Galapagos en Cofinimmo gingen aan de leiding, met winsten van respectievelijk 2,4 en 0,6 procent hoger.

Solvay, dat 0,2 procent daalde, lijkt de grootste kanshebber om het Zuid-Koreaanse bedrijf Solus Biotech over te nemen. Het Belgische bedrijf zou meer bieden dan ADM, BASF en Evonik. De verkoop zal naar verwachting zo’n 400 miljard won opbrengen, ofwel zo’n 300 miljoen euro.

In de BelMid sloten de meeste aandelen de handelssessie hoger af, met Lotus Bakeries op de eerste plaats, met een koerswinst van 2,6 procent, terwijl unifiedPost 2,4 procent verloor.

Bij de kleinere aandelen in BelSmall viel Greenyard op, door 6,3 procent te stijgen, terwijl Qrf 3,6 procent verloor.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese beurzen, noteerde Wall Street in het rood. De S&P daalde 0,7 procent en de Nasdaq 1,0 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers BE20

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.