AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie woensdag, 26 oktober 2022 08:43

Beleggen in edelmetalen voor beginners

Beleggen in zowel aandelen als edelmetalen is natuurlijk al ontzettend oud. Waar we zien dat het geld zoals we dit vandaag de dag kennen steeds meer haar waarde verliest, is dit bij edelmetalen zoals goud absoluut niet het geval. Sterker nog, de waarde van goud stijgt. Dat wil dus zeggen dat je voor een kilo goud vandaag de dag veel meer krijgt, dan enkele tientallen jaren geleden. Vooral gezien het feit goud voor veel beleggers als stabiele haven wordt gezien, kiezen steeds meer beleggers ervoor om hierin te beleggen. Vooral wanneer je net begint, is het dus ook aan te raden hier serieus naar te kijken. De voornaamste reden waarom het als beginnend belegger verstandig is om te beleggen in edelmetalen, is een stukje risicospreiding. Wil je beginnen met beleggen in edelmetalen? Dan hebben we enkele tips voor je.

Waarop wordt de prijs van goud gebaseerd?
Wat we zien, is dat het grootste deel van het goud dat wordt verhandeld wereldwijd, gebeurt op de beurs in Londen. Het deel wat hier verhandeld wordt, is naar schatting zo 85 tot 90 procent van het totale volume goud wereldwijd. Op de tweede plek komt New York, waar er gehandeld wordt op de Comex in vooral futures en optie. Dus niet direct in fysiek goud. De prijs van goud staat zoals misschien wel bekend vast in USD, de Amerikaanse Dollar. De prijs van goud wordt in Londen twee keer per dag vastgesteld. Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod. Goed om te weten, is dat de handel in zowel goud, als zilver 24 uur per dag doorgaat. Dit geldt overigens wel alleen voor maandag tot en met vrijdag.

Beleggen in edelmetalen op verschillende manieren
Je kunt natuurlijk op allerlei verschillende manieren beleggen in edelmetalen. Waar veel mensen vaak het idee hebben dat je ze fysiek in bezit moet hebben, is dit dus niet per se het geval. Zo kun je namelijk ook handelen in de vorm van ETF’s. Dit zijn als het ware trackers die koers van goud volgen. Zo hoef je dus niet daadwerkelijk fysiek goud te kopen, maar koop je als het ware virtueel goud. Let hierbij wel op dat je verschillende ETF’s met elkaar vergelijkt. De kosten voor het handelen in ETF’s kunnen namelijk nog wel eens verschillen. Wil je je geluk toch elders beproeven, dan kun je natuurlijk ook altijd in één van de vele Nederlandse casino online een potje poker, roulette of blackjack spelen.

Beleggen in goud of zilver?
Om het niet direct te ingewikkeld te maken, is het aan te raden om te beginnen met beleggen in goud of zilver. Als we deze beide met elkaar gaan vergelijken, dan zien we dat de prijs van goud de afgelopen jaren flink is gestegen, waar de prijs van zilver dit vele malen minder heeft gedaan. Dit komt voornamelijk doordat veel banken en overige beleggers kiezen voor goud als reserve en niet voor zilver. Daarbij komt ook dat er veel meer vraag is naar gouden sieraden, dan naar zilver. Dus op het moment dat je wilt gaan investeren in edelmetalen, dan is het aan te raden te kiezen voor goud. Uiteraard is en blijft beleggen altijd een risico en daarom is het belangrijk dat je je eigen onderzoek doet. Je kunt namelijk je inleg of een deel hiervan verliezen.

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?