Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML overtreft eigen outlook ruim

ASML overtreft eigen outlook ruim
19 okt 2022 om 07:21

ASML heeft in het derde kwartaal flink meevallende cijfers geboekt en rekent voor het vierde kwartaal op nog meer groei. Dit bleek woensdag uit de kwartaalupdate van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie.

CEO Peter Wennink wees in een toelichting op de onzekerheid in de markt, onder meer door de hoge inflatie en het risico van een recessie. Per segment verschilt de vraag, maar per saldo is die nog altijd sterk.

ASML boekte een omzet van 5,8 miljard euro, waar de onderneming een outlook had gegeven van 5,1 tot 5,4 miljard euro. ASML haalde daarnaast orders binnen voor 8,9 miljard euro, tegenover 8,5 miljard euro in het tweede kwartaal en 7,0 miljard in de eerste drie maanden van 2022.

De brutomarge kwam uit op 51,8 procent, ruim meer dan de 49 tot 50 procent die was verwacht.

Netto verdiende ASML 1,7 miljard euro. Dat was in het tweede kwartaal van dit jaar nog 1,4 miljard euro, toen de omzet uitkwam op 5,4 miljard euro.

Outlook

ASML zei woensdag voor het vierde kwartaal te rekenen op 6,1 tot 6,6 miljard euro omzet met een brutomarge van circa 49 procent. ASML waarschuwde al eerder voor extra kosten door de hoge inflatie en om de capaciteit te vergroten, waardoor de brutomarge dit jaar vermoedelijk tussen de 49 en 50 procent zou liggen.

ASML rekent voor heel 2022 op een omzet van 21,1 miljard euro met een brutomarge die de 50 procent nadert. In 2021 bedroeg de omzet 18,6 miljard euro. Dat betekent een stijging van ruim 13 procent, iets meer dan de circa 10 procent waarop ASML bij de halfjaarcijfers nog rekende.

Omdat ASML systemen versneld bij klanten zal afleveren en ter plekke zal testen, kan een deel van de omzet pas op een later tijdstip worden geboekt. Zo schuift volgens ASML ongeveer 2,2 miljard euro aan omzet door naar 2023. Bij de halfjaarcijfers sprak ASML nog van 2,8 miljard euro.

In 2025 denkt ASML op een omzet te zitten tussen de 24 en 30 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent.

Over nieuwe Amerikaanse regels voor de export naar China zei ASML woensdag die te zullen opvolgen. “Op basis van onze eerste beoordeling wijzigen de nieuwe beperkingen de regels voor lithografie-apparatuur die door ASML uit Nederland wordt verzonden niet, en we verwachten dat de directe impact op ASML’s exportplannen voor 2023 beperkt zullen zijn.”

Op 11 november organiseert ASML een beleggersdag. Dan komt ASML met verwachtingen voor de lange termijn en een nieuw aandeleninkoopprogramma.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.