Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht lagere start AEX aan handelsweek voorzien

Licht lagere start AEX aan handelsweek voorzien
17 okt 2022 om 08:08

De Amsterdams beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. 

Afgelopen week koerste de AEX met een verlies op weekbasis van ruim 2,5 procent naar 630,58 punten al flink lager. Op donderdag zette de index zelfs de laagste jaarstand neer op 611,74 punten, na een onverwacht hoog uitgevallen inflatie in de VS in september, waarna vervolgens echter een scherpe herstelbeweging werd ingezet. In 2022 bedraagt het verlies voor de AEX nog wel altijd meer dan 20 procent. 

Handelaren en hedgefondsen die anticipeerden en reageerden op de Amerikaanse inflatiecijfers, door onder meer het opzetten en weer sluiten van shortposities, zorgden afgelopen week voor extra volatiliteit op de handelsvloeren. Op Wall Street kleurden de futures na de inflatiecijfers donderdagmiddag donkerrood, waarna de Amerikaanse S&P 500 index echter een imposant herstel inzette en de dag afsloot met een winst van drie procent. Vrijdag daalde de index evenwel al weer 2,4 procent.

Econoom Erik Joly van ABN AMRO wees als verklaring voor de hoge volatiliteit op koopjesjagers, die werden aangetrokken door de flink gedaalde waarderingen, en het sluiten van short posities. 

Bernard Keppenne, econoom bij CBC Banque, benadrukte daarnaast dat er ook sprake kan zijn geweest van een technisch herstel, na de scherpe dalingen van de afgelopen weken, met op de achtergrond de hoop dat de renteverhogingen langzaam ten einde zullen komen, terwijl beleggers ook anticiperen op de bedrijfsresultaten die voor afleiding van het allesoverheersende inflatie-rente thema kunnen zorgen.

Op het Damrak staan deze week onder meer het geplaagde Just Eat Takeaway en indexzwaargewicht ASML op de agenda, terwijl op Wall Street tientallen S&P 500 ondernemingen hun boeken openen.

De hamvraag is in welke mate bedrijven omzetgroei, aangejaagd door de inflatie, kunnen vertalen in winstgroei. Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen waarschuwde dat de gevolgen van inflatie door analisten te positief worden ingeschat.

Als de prijzen stijgen, maar er worden minder producten verkocht door de aangetaste koopkracht, is het veel moeilijker om de marges en winsten op peil te houden, aldus Van Leenders. Van Lanschot Kempen verwacht daarom een negatieve reële groei.

De start van het cijferseizoen vrijdag in Amerika met cijfers van de banken JPMorgan, Morgan Stanley, Citigroup en Wells Fargo bevestigde in grote lijnen het beeld van Van Lanschot van stijgende omzetten en dalende winsten. Ondanks een donkerrode beursdag noteerden de bankaandelen echter wel overwegend hoger, hetgeen er op kan wijzen dat al veel slecht nieuws in de koersen is verdisconteerd. 

In Azië noteert de KOSPI index in Seoel, met een oververtegenwoordiging van halfgeleiders, vanochtend nipt in het groen. Tokio en Sydney verliezen daarentegen krap anderhalf procent. 

De Amerikaanse olie-future zit vanochtend met krap een procent in de lift. Vrijdag daalde de WTI-future nog met bijna vier procent en op weekbasis werd olie zelfs bijna 8 procent goedkoper op 85,61 dollar per vat. Dit was het grootste weekverlies in ongeveer twee maanden. Oplopende mondiale recessievrees leek de voornaamste reden voor de daling. 

Bedrijfsnieuws

Prosus verkocht zijn belang in de Russische online marktplaats Avito aan het Russische Radio Reklama Vologda voor 151 miljard roebel of 2,5 miljard euro, zo bleek vrijdagavond. De deal wordt naar verwachting nog deze maand afgerond en is nog wel onderhevig aan goedkeuring van toezichthouders.

ING zou opnieuw betrokken zijn bij een witwaszaak. Dit meldde het Financieele Dagblad. Het zou gaan om dochteronderneming Payvision. Dat bedrijf zou jarenlang de controle van zijn klanten moedwillig hebben verwaarloosd, aldus het FD.

KLM moet diep snijden in de eerder aangekondigde winterdienstregeling vanwege tekorten bij de technische dienst, meer ziekmeldingen en de chaos op Schiphol. Dit schreef de Telegraaf zondag op basis van een brief van het Nederlandse onderdeel van Air France-KLM.

Fastned kondigde een strategische investering aan van 75 miljoen euro door Schroders Capital.

Jefferies verlaagde de koersdoelen voor ArcelorMittal en Aperam. Voor ArcelorMittal ging het koersdoel van 38,00 naar 33,00 euro, bij handhaving van het koopadvies, terwijl voor Aperam het koersdoel werd verlaagd van van 30,00 naar 26,00 euro bij een onveranderd Houden advies.

Credit Suisse verlaagde het koersdoel ASMI van 490,00 naar 414,00 euro en voor ASML van 920,00 naar 730,00 euro. De adviezen bleven onveranderd op Outperform.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 2,4 procent op 3.583,07 punten, de Dow Jones index verloor 1,3 procent op 29.634,83 punten en de Nasdaq sloot 3,1 procent in de min bij een stand van 10.321,39 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.