Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting groene opening

Wall Street richting groene opening
4 okt 2022 om 14:42

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Richting de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 tot 1,6 procent in het groen.

Daarmee krijgt de rally van maandag een vervolg. Wall Street sloot de eerste handelsdag van oktober overtuigend in het groen, nadat de obligatierentes daalden. Dinsdagmiddag noteert de Amerikaanse tienjaarsrente 6 punten lager op 3,60 procent.

“Handelaren en beleggers zijn op koopjesjacht”, concludeerde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

Voor nu lijkt de markt de zorgen over de Federal Reserve die de rente agressief verhoogt om de inflatie te bestrijden en hoe dit de Amerikaanse groei zal beïnvloeden, van zich af te schudden, aldus Aslam.

Volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, werd de ommekeer op de beurzen verklaard door die macro-economische cijfers in de VS, die wijzen op een vertraging van de economie “en dus minder druk op de prijzen”. Daarnaast helpen ook verbeteringen in de aanvoerketen om de prijsdruk weg te nemen, aldus Keppenne.

“Dit is precies waar de Federal Reserve op uit is en aan de renteverhogingen zou langzaam een einde moeten komen”, meent Keppenne, die het rentebesluit van de centrale bank van Australië aanhaalt. Na vier keer de rente met 50 basispunten te hebben verhoogd, besloot de Reserve Bank of Australia vandaag om de rente met 25 basispunten te verhogen.

Maar “er is meer dan één indicator nodig om de Fed ervan te overtuigen dat de inflatie afneemt”, waarschuwde Keppenne.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag vrij rustig in de VS, met alleen de vacatures over augustus en de fabrieksorders in dezelfde maand op de rol.

“Belangrijkste punt op de macro-agenda van deze week is het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van de maand september”, aldus econoom Lub Aben van Van Lanschot Kempen.

“De hernieuwde daling van het aantal [steun]aanvragen suggereert een aanhoudend krappe arbeidsmarkt en een aanhoudende degelijke banengroei”, aldus Aben. Woensdag verschijnt het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP en vrijdag het officiële rapport van de Amerikaanse overheid.

De euro/dollar noteert dinsdagmiddag op 0,9916. WTI-olie is ruim een procent duurder dan maandag, toen de olieprijzen al flink stegen op een verwachte productieverlaging van OPEC+. De vergadering van OPEC en zijn bondgenoten vindt woensdag plaats in Wenen.

Bedrijfsnieuws

Verlichtingsbedrijf Acuity Brands heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een beter dan verwachte winst behaald. Ook de omzet was boven verwachting. Het aandeel lijkt dinsdag tot 5 procent hoger te gaan openen.

Aandelen van Rivian Automotive noteren dinsdag in de voorbeurshandel  rond de 8 procent in de plus, nadat de Amerikaanse fabrikant van elektrische pick-ups en SUV’s maandag nabeurs de outlook voor heel het jaar bevestigde. Rivian produceerde in het derde kwartaal 7.368 voertuigen en leverde er 6.584 af. De marktverwachting lag rond 7.100 stuks, volgens RBC Capital. De fabrikant herhaalde maandag ook de outlook voor heel dit jaar en verwacht nog steeds dat het 25.000 voertuigen kan produceren in 2022.

Nvidia verlaat Rusland, meldde de chipproducent maandag nabeurs. Eerder had het bedrijf de activiteiten al opgeschort als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland in reactie op de invasie van Oekraïne. Het aandeel stijgt voorbeurs zo’n 3 procent.

Chipproducenten gaan dinsdag sowieso een groene opening tegemoet. Volgens de Wall Street Journal wil de VS de export van geheugenchips naar China verder aan banden leggen. Advanced Micro Devices stijgt voorbeurs 3 procent en Broadcom 2 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,6 procent op 3.678,43 punten, de Dow Jones index won 2,7 procent op 29.490,89 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent in de plus bij een slotstand van 10.815,43 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.