AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 3 oktober 2022 12:12

Europese beurzen in het rood

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur in het rood.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 384,29 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,9 procent op 12.008,57 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,2 procent op 5.695,65 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,7 procent lager op 6.846,54 punten.

"Het lijkt erop dat er deze week zeer slecht nieuws staat de wachten voor de markten", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade, wijzend op waarschuwingen van Credit Suisse. De Zwitserse zakenbank heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 0,9761. Het Britse Pond toonde vanochtend herstel, nu de Britse regering terugkomt op de belastingverlagingen. "De aangekondigde fiscale plannen konden de afgelopen weken op felle kritiek rekenen. Onder andere het IFM uitte zijn zorgen en op de financiële markten daalde het Britse pond naar de laagste koers ooit", zo merkte beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx op.

De olieprijzen stegen flink met 4 procent tot bijna 83 dollar voor WTI.

Vanochtend lieten macro-economische cijfers zien dat de Europese industrie krimpt. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden.

"De lelijke combinatie van een recessie in de industrie en toegenomen inflatiedruk zal bijdragen aan de zorgen over de vooruitzichten voor de economie van de eurozone", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Buiten de eerste coronalockdowns, heeft de industrie sinds het hoogtepunt van de financiële crisis begin 2009 niet meer zo'n grote terugval in de vraag gezien als nu."

Bedrijfsnieuws

VGP verloor in Brussel maar liefst 29 procent. VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden en dat is slecht nieuws volgens de analisten van Kepler Cheuvreux. Maar een echte verrassing is het uitstel ook niet.

Prosus ziet af van de overname van Billdesk. Volgens Prosus is niet aan alle voorwaarden die vooraf aan de overname werden gesteld voldaan, hoewel de Indiase toezichthouder het overnameplan wel goedkeurde. Omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan op 30 september, is de overname automatisch stopzet. Prosus leverde een procent in.

Worldline heeft de verkoop van zijn divisie Terminals, Solutions & Services aan Apollo Funds afgerond, zo maakte de Franse concurrent van de Amsterdamse betaalspecialist Adyen maandagochtend bekend. Wordline daalde in Parijs 3,4 procent, terwijl Adyen 3,0 procent verloor.

Olieaandelen lagen er vanochtend sterk bij, dankzij de flink gestegen olieprijs. Analist Victoria Scholar van Interactive Investor wees ook op de verwachtingen dat OPEC+ een significante productieverlaging door gaat voeren. Woensdag staat een bijeenkomst van het oliekartel gepland. In plaats van online is er toch gekozen voor een fysieke bijeenkomst. Totalenergies won in Parijs 2,1 procent, terwijl Shell en BP in Amsterdam en Londen 2,2 procent bijschreven.

In de DAX leverde Puma liefst 9,5 procent in, in navolging van sectorgenoot Nike dat vrijdag op Wall Street nog circa 13 procent aan waarde verloor. De omzet en winst van de Amerikaanse sportartikelenfabrikant overtroffen in het afgelopen kwartaal de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar. Ook Adidas leverde vanochtend met 5,8 procent aanzienlijk in.

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank, zo meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. Het aandeel daalt maandag 7,5 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een gemengde, maar weinig spectaculaire opening tegemoet. De S&P wint fractioneel, volgens de futures, terwijl de Nasdaq 0,4 procent inlevert.

De S&P 500 verloor vrijdag 1,5 procent op 3.585,62 punten, de Dow Jones index daalde 1,7 procent op 28.725,51 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent in de min bij een stand van 10.575,62 punten.


De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?