Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Just Eat Takeaway.com schiet omhoog in groene AEX

Beursupdate: Just Eat Takeaway.com schiet omhoog in groene AEX
22 jul 2022 om 10:48

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger, waarbij vooral een koerssprong van Just Eat Takeaway.com opviel na een positieve update van sectorgenoot Delivery Hero. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,7 procent tot 709,64 punten.

Beleggers blijven per saldo terughoudend nadat de Europese Centrale Bank donderdag onverwachts de rente verhoogde met 50 basispunten. De renteverhoging bewijst volgens ING dat de ECB weinig tijd heeft voor een reeks renteverhogingen.

Aan de andere kant was er vanochtend opluchting dat Rusland Europa van gas blijft voorzien via de Nord Stream-pijplijn.

Het cijferseizoen geeft volgens analisten van IG een “welkome afleiding” van de zorgen rond de wereldeconomie en de hoge inflatie. “Desondanks zal de aandacht snel verschuiven naar het rentebesluit van de Federal Reserve van volgende week”, zo voorziet IG.

Beleggers kregen donderdagavond wel een vervelende verrassing met cijfers van Snap, die flink tegenvielen. Het aandeel verloor nabeurs circa een kwart van zijn waarde. De terughoudendheid zal vanmiddag vermoedelijk ook op Wall Street te merken zijn.

De cijfers van Snap wakkeren de zorgen aan dat bedrijven die afhankelijk zijn van digitale advertenties een significant deel van hun omzet kwijt zijn. “We zien bovendien toegenomen concurrentie op de advertentiemarkt en onze inkomsten daaruit groeien in een minder hoog tempo”, aldus Snap. “Onze omzetgroei is substantieel teruggelopen en we proberen ons aan te passen aan de nieuwe situatie.”

Verder was er vanochtend aandacht voor enkele marco-economische cijfers. De economie in de eurozone bleek in juli te zijn gekrompen. De samengestelde index daalde van 52,0 naar 49,4. Er was op 51,0 gerekend door economen.

“De eurozone lijkt te zullen krimpen in het derde kwartaal”, zei econoom Chris Williamson van S&P Global in een toelichting. Hij verwacht dat de situatie in de komende twee maanden nog wat slechter wordt dan in juli.

Een punt van zorg is dat fabrikanten signaleren dat de verkoop tegenvalt, en dat de voorraden onverkochte spullen daardoor hard zijn gestegen, aldus Williamson.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0160. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen schoot Just Eat Takeaway.com 13,1 procent omhoog. Afgelopen week bleek het aandeel in trek, na een forse afstraffing in de afgelopen maanden. Vanochtend kwam sectorgenoot Delivery Hero bovendien met een positieve update. De marges bij de maaltijdbezorger ontwikkelden zich positief in de eerste jaarhelft en de outlook werd opwaarts bijgesteld.

AkzoNobel won 1,2 procent. Jefferies werd vanochtend positiever over het aandeel en verhoogde het advies van Houden naar Kopen. Het koersdoel ging van 77 naar 81 euro. Berenberg verlaagde het koersdoel juist van 110 naar 83 euro, maar ook hier bleef het aandeel op de kooplijst.

ING leverde juist 1,9 procent in.

In de AMX won WDP 1,9 procent, maar verloor Flow Traders liefst 9,9 procent na cijfers. De flitshandelaar zag in het tweede kwartaal de handelsinkomsten op kwartaalbasis flink dalen, zoals ook door analisten was verwacht. Desondanks was de daling forser dan voorzien, aldus ING. De misser is volgens ING vooral het gevolg van de ontwikkelingen in Europa, “ondanks de winst van marktaandeel”.

Onder de kleinere aandelen won CM.com 4,1 procent, maar daalde Wereldhave 2,4 procent. Wereldhave heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de huurinkomsten zien dalen en ook het directe resultaat liep terug, maar het indirecte resultaat leverde een mooie plus op. Wereldhave verwacht dit jaar nog altijd een direct resultaat te boeken in de bandbreedte van 1,55 tot 1,65 euro per aandeel, nadat het vastgoedfonds deze bandbreedte dit jaar al tweemaal verhoogde.

Het lokaal genoteerde Beter Bed daalde met 4,2 procent na cijfers. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel van 6,00 naar 4,50 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.