Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Economie eurozone verliest flink vaart

Economie eurozone verliest flink vaart
23 jun 2022 om 10:11

De economie van de eurozone is in juni duidelijk minder hard gegroeid. Dit bleek donderdag uit voorlopige cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in juni uit op 52,8 tegen 56,1 in mei. In de verwachting werd vooraf rekening gehouden met een index van 55,5. 

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie bleek donderdag in de voorlopige meting te zijn gedaald van 54,6 in mei naar 52,0 in juni. In de prognose werd rekening gehouden met een index van 53,8.

De samengestelde index daalde zo van 54,8 naar 51,9, de laagste stand in 16 maanden. De verwachting voor deze index lag op 53,9.

De eerste haperingen zijn volgens econoom Chris Williamson inmiddels zichtbaar, nu de verhoogde vraag na de coronacrisis begint af te nemen. 

Hij wijst erop dat de inflatie hard stijgt en het vertrouwen onder zowel consumenten als ondernemers afneemt.

De inkoopdata wijzen volgens Williamson op een economische groei van “slechts 0,2 procent aan het einde van het tweede kwartaal”. Dat is flink minder dan de 0,6 procent aan het einde van het eerste kwartaal. “En het ergste moet vermoedelijk nog komen in de tweede helft van het jaar”, waarschuwde de econoom.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.