AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 9 juni 2022 07:58

Licht lagere opening AEX voorzien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het rood. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent hoger op 710,99 punten.

De Europese aandelenmarkten lijken de verliezen van woensdag een vervolg te geven. Ook Wall Street sloot gisteren lager op een rustige handelsdag in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vandaag en een Amerikaans inflatiecijfer aankomende vrijdag. De AEX wist gisteren juist de dans te ontspringen en sloot nipt hoger, mede dankzij koerswinsten bij techfondsen als Prosus, Besi en ASMI.

Veel Aziatische beurzen stonden vanochtend eveneens in het rood, ondanks dat bleek dat de Chinese export een herstel liet zien in mei nadat de strenge lockdownmaatregelen werden versoepeld. De stijging van de export met 16,9 procent was beduidend sterker dan waar economen vooraf op rekenden.  

"Volumes laten zien hoeveel overtuiging er in de markt is, maar de volumes zijn momenteel laag", aldus strateeg Kent Engelke van Capitol Securities Management.

Engelke ziet dat de plannen van de Federal Reserve, liquiditeitszorgen en recente recessiewaarschuwingen van Amerikaanse grootbanken het sentiment drukken. Deze factoren zullen volgens hem minstens tot aan het inflatiecijfer van vrijdag een rol spelen.

Marktanalist Brian O'Reilly van Mediolanum International Funds ziet dat beleggers terughoudend zijn. "Zij zullen niet te veel risico nemen totdat we een duidelijker beeld krijgen dat de inflatie matigt", zei O'Reilly. "Ik denk dat een recessie vermijdbaar is, maar we moeten de inflatie op zijn minst zien afvlakken", voegde hij toe.

In Nederland lijkt dit vooralsnog het geval te zijn. Vanochtend bleken de consumentenprijzen in mei weliswaar flink te zijn gestegen, maar opnieuw minder sterk dan in de maand ervoor. Afgelopen maand steeg het prijspeil met 8,8 procent op jaarbasis, na een inflatie van 9,6 procent in april.

Vanmiddag komt de ECB met een rentebesluit. Er wordt verwacht dat de centrale bank haar intentie zal bevestigen om in juli de rente te verhogen, waardoor de focus vooral zal liggen op hoe groot de stap zal zijn. De meeste experts gaan uit van een verhoging met 25 basispunten, al wordt een verhoging met 50 basispunten niet uitgesloten.

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week zijn gestegen. De juli-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 2,3 procent, ofwel 2,70 procent, hoger op 122,11 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend steeg de olieprijs licht.

De euro/dollar noteerde op 1,0725. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0717 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0740 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Shell zou op het punt staan twee definitieve biedingen voor diens olie- en gasvelden in Nigeria te ontvangen, zo schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. 

Veon verkoopt zijn activiteiten in Georgië aan zijn voormalige partner in dat land. Het onderdeel, Beeline Georgia, wordt van de hand gedaan voor 45 miljoen dollar. Dat komt overeen met 3,5 keer de EBITDA in 2021.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 1,1 procent tot 4.115,77 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 32.910,90 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 12.086,27 punten.    


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 745,79 en op zijn laagst 738,75. Het aandeel had een slotkoers van 745,54.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 954,37 en op zijn laagst 940,02. Het aandeel had een slotkoers van 953,37.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2023

AKZO start uptrend – 30mrt23

maart 30, 2023

Dalende trend olieprijs nog niet voorbij

maart 30, 2023

Aandelen zetten opmars voort | 30 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 29, 2023

ING bullen winnen terrein – 29mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:21

  China zoekt macht, verliest dollar zijn status als wereldreservemunt?

 • 14:39

  Aandeel Mercedes Benz Group: grootaandeelhouder incasseert

 • 10:19

  ETF van de week: WisdomTree Physical Silver (PHAG)

 • 08:15

  Alibaba en Lululemon winnaars op tamme beurs

 • 14:08

  Aandeel TUI: kapitaalverhoging van € 1,75 miljard

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

Masterclasses

 • 19 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

 • 16 mei

  Handelen in micro-futures: met een kleine portefeuille inspelen op marktbewegingen

Columns

Nieuw
30 mrt 11:40 Redactie

Live: Pharming, Philips, OCI, AMG

29 mrt 16:12 Jordy Beuving

Aandelen Alibaba knallen 15% omhoog

29 mrt 14:12 Nico Inberg

OCI – Koploper in Energietransitie