AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM woensdag, 25 mei 2022 07:54

Omzet Lucas Bols weer hersteld

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Lucas Bols,

Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar een flinke omzetgroei geboekt nu de coronamaatregelen in veel landen weer van tafel zijn. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de jaarcijfers van de Amsterdamse destillateur.

CEO Huub van Doorne zei in een toelichting "erg tevreden te zijn met de solide resultaten" die zijn gehaald tot en met eind maart. De meeste markten toonden herstel en in sommige markten presteerde Lucas Bols zelfs beter dan voor de coronacrisis, zoals in de VS, het VK en Australië.

Lucas Bols zag de omzet op jaarbasis stijgen van 57,3 miljoen naar 92,0 miljoen euro. De analisten van Kempen en Kepler Cheuvreux rekenden gemiddeld op een jaaromzet van 83,7 miljoen euro. Boekjaar 2020, voor de coronacrisis, was goed voor een omzet van 84,0 miljoen euro.

Netto verdiende de destillateur 11,7 miljoen euro, waar de analisten rekenden op 11,5 miljoen euro. Een jaar eerder leed Lucas Bols juist nog een verlies van bijna 9 miljoen euro. Exclusief eenmalige posten steeg de winst van 3,3 miljoen naar 14,7 miljoen euro.

"We streven ernaar over het boekjaar 2022 een operationele winst te behalen die in de buurt komt van het boekjaar 2020, vóór de pandemie", zei Lucas Bols bij de halfjaarcijfers. De operationele winst bedroeg afgelopen jaar 20,4 miljoen euro. Voor de coronacrisis was dit 17,6 miljoen euro, maar de winst daalde in de crisis naar 8,6 miljoen euro.

Lucas Bols meldde verder een operationele vrije kasstroom van 15,6 miljoen euro. Kempen rekende voor afgelopen jaar op een vrije kasstroom van 14,4 miljoen euro. Dat zou 3 miljoen euro meer zijn dan de 11,4 miljoen euro een jaar eerder.

Verstoringen van de wereldwijde aanvoerketen hadden volgens de destillateur invloed op zowel de beschikbaarheid als de prijzen van grondstoffen en logistieke diensten, die daarnaast ook beïnvloed werden door de recente toename van de macro-economische en geopolitieke instabiliteit. "Dit had een impact op onze winstgevendheid en kasstroomgeneratie, hetgeen we waar mogelijk hebben gecompenseerd met gerichte maatregelen", aldus de topman.

Omdat de verwachting is dat deze ontwikkeling ook dit boekjaar doorzet, heeft Lucas Bols geïnvesteerd in het werkkapitaal door meer voorraden aan te houden.

Overigens haalt de destillateur slechts 1 procent van zijn omzet uit Rusland en Oekraïne. Maar de indirecte risico’s zijn groter, waarschuwde het bedrijf, wijzend op onder meer de graanprijzen en de energiekosten.

Waar nodig zal Lucas Bols de prijzen verhogen, meldde het woensdag. Ook blijft het bedrijf goed letten op de kosten.

Eind maart had Lucas Bols een nettoschuld van 60,7 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 92,4 miljoen euro.

De destillateur zal over het afgelopen boekjaar geen dividend uitkeren, maar is van plan om over het lopende boekjaar de aandeelhouder wel weer te belonen.

Lucas Bols is dan ook positief gestemd over de vooruitzichten. "We verwachten dat de groei in de VS zal aanhouden en voorzien een verder herstel van de horeca in West-Europa. De Japanse markt en alle reisgerelateerde markten zullen in de komende maanden naar verwachting geleidelijk herstellen", aldus Van Doorne.

De destillateur zal blijven investeren in zijn merken om de doelstelling van een jaarlijkse omzetgroei van 4 tot 5 procent voor de Global Cocktail Brands te blijven behalen. "We verwachten dat het groeimomentum van onze merken zal aanhouden en voorzien daarom in het boekjaar 2022/23 een omzetgroei, met name voor Bols Cocktails en Passoã. Verder zal de integratie van Tequila Partida een positieve factor zijn in de ontwikkeling van Lucas Bols."Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Dividenduitkering, Ascx_fonds, Kwartaalcijfers


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver