Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures Wall Street wijzen omlaag

Futures Wall Street wijzen omlaag
16 mei 2022 om 13:09

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na de forse winst van vrijdag en zwakke Chinese economische cijfers maandagochtend.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd 0,3 procent in het rood.

De afgelopen zes weken daalde de S&P500-index, hoewel er vrijdag een herstel was. Beleggers maken zich ongerust dat de Federal Reserve te laat tot de ontdekking kwam dat de gierende inflatie grote risico’s in zich herbergt en nu te agressieve stappen zal zetten om die inflatie te beteugelen. Dat zou de Amerikaanse economie in een recessie kunnen dompelen.

De verkoopgolf is versterk door de oorlog in Oekraïne en coronalockdowns in China. Zowel aandelen als cryptomunten als staatsleningen voelen de druk en beleggers hebben moeite met het vinden van een veilige haven.

Sommige kiezen ervoor om toch maar weer aandelen te kopen, nu die wat goedkoper zijn geworden.

“We hebben signalen nodig dat de inflatie niet allen piekt maar echt minder wordt voordat de markt een houdbare bodem bereikt”, zei David Donabedian van CIBC. “Er kunnen wel tussentijdse stijgingen zijn, maar over de langere termijn is het een langdurig proces dat door economische cijfers gedreven wordt.”

De Chinese economie voelt de pijn van de lockdowns om het coronavirus in toom te houden. De detailhandelverkopen daalden in april 11 procent op jaarbasis en de industriële productie kromp met bijna 3 procent.

De olieprijs daalde maandag licht. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 108,08 dollar en Brent-olie voor juli werd 0,6 procent goedkoper op 110,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0428. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,0399 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Tesla gaat een week later dan aanvankelijk gepland de productie in Shanghai weer opvoeren tot het niveau van voor de lockdowns in de Chinese stad, meldde persbureau Reuters.

Ford heeft meer aandelen verkockt van Rivian Automotive. De maker van elektrische vrachtwagens staat hierdoor verder onder druk. In totaal werden 15 miljoen aandelen verkocht. Rivian lijkt 2 procent lager te gaan openen.
 
McDonald’s heeft besloten zich definitief terug te trekken uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Dit brengt een afschrijving van circa 1,3 miljard dollar met zich mee.

Slotstanden

Wall Street sloot vrijdag fors hoger, maar wist de verliezen van eerder in de week niet weg te poetsen. De S&P 500 index steeg 2,4 procent op 4.023,89 punten, de Dow Jones index won 1,5 procent op 32.196,66 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent hoger op 11.805,00 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.