Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Brussel stelt ban op Russische olie voor

Brussel stelt ban op Russische olie voor
4 mei 2022 om 09:38

De Europese Commissie heeft een ban op Russische olie voorgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.

Nadat eerder al Russische kolen in de ban gingen, is nu de afhankelijkheid van Russische olie aan de beurt, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een speech.

“Laten we duidelijk zijn, het gaat niet makkelijk worden. Sommige lidstaten zijn sterk afhankelijk van Russische olie”, aldus Von der Leyen. “Maar we moeten er simpelweg werk van maken. We stellen nu een ban op Russische olie voor.” Wel zal dit proces ordentelijk zijn, aldus de voorzitter, om de impact zo klein mogelijk te houden.

Tegelijk kondigde Von der Leyen ook andere nieuwe sancties aan, gericht op hoge Russische officieren en andere Russen die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Verder worden drie banken, waaronder Sberbank, van het banksysteem SWIFT afgesneden. Dit is de zesde ronde van sancties inmiddels.

“Met al deze stappen ontnemen we de Russische economie het vermogen om te diversifiëren en te moderniseren. Poetin wilde Oekraïne van de kaart vegen. Het zal hem duidelijk niet lukken.”

Over de nieuwe voortellen van Von der Leyen moet nog worden gestemd door de lidstaten. Vooral de olieban zal vermoedelijk de nodige weerstand oproepen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.