AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 28 februari 2022 09:36

Beursblik: Europese defensiesector gaat groeien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Airbus, Safran,

NAVO-landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, moeten een kwart meer uitgeven aan defensie om te voldoen aan de eisen van het militaire verbond, en dat betekent meer groei voor toeleveranciers. Dit stelt zakenbank Jefferies maandag in een rapport.

Alle Europese beleggers kijken naar defensie, na de Russische inval in Oekraïne vorige week, volgens de analisten. Duitsland heeft al aangekondigd de uitgaven dit jaar te zullen opvoeren tot 2 procent van het bruto binnenlands product, conform de afspraak binnen de NAVO, en dat komt neer op 18 miljard dollar extra uitgaven voor Duitsland alleen, en 34 procent meer dan in 2021.

Ook Spanje, Italië en Nederland gaan naar verwachting de defensiebudgetten verhogen, terwijl ook Oost-Europese landen, Zweden en Finland, die niet in het NAVO-pact zitten, waarschijnlijk de komende jaren hun defensie-apparaat zullen versterken.

Enkele bedrijven die volgens Jefferies een fors deel van hun omzet halen uit defensie in Duitsland zijn Rheinmetall en Hensoldt. Indirect profiteert Leonardo, dat een kwart van Hensoldt bezit. BAE Systems en Thales krijgen een beperkt deel van hun omzet, tot 4 procent, uit Duitse defensie-orders, maar zullen profiteren van de hogere defensie-uitgaven in brede zin, en van het wapentuig dat de thuislanden naar Oekraïne sturen.

De eerste orders zullen komen voor ammunitie en andere militaire verbruiksgoederen, verwacht Jefferies, met Chemring en BAE Systems als mogelijke begunstigden. Een grotere herbewapening in een tweede golf kan gunstig uitpakken voor aandeelhouders van Airbus, BAE Systems en Leonardo, en Thales als toeleveranciers. Voor de duurdere systemen zien de analisten BAE als kansrijk voor orders voor landmaterieel, zoals tanks, en de aandelen Thales en Safran voor de Rafale-jachtvliegtuigen van Dassault.Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Beursblik


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

februari 6, 2023

Flink opwaarts potentieel voor euro/dollar

februari 6, 2023

AKZO Koopkans bij wit – 06feb23

februari 6, 2023

Edwin Wierda over Shell, ING, Meta, de beurs & inflatie

februari 6, 2023

Gaat de zilverprijs weer stijgen?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:28

  Rising wedge voor AEX index?

 • 08:40

  Beurzen beginnen lager aan nieuwe week

 • 14:38

  Aandeel Apple: groeimotor valt stil

 • 08:00

  Big Tech: Big Miss

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
06 feb 16:28 Redactie

Dubbele indicatie nieuwe bull market

03 feb 11:25 Albert Jellema

Help! Ik wil rente op mijn spaargeld!

02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg