Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Musk betwist Starlink-kritiek,

Musk betwist Starlink-kritiek,
29 dec 2021 om 21:22

LONDEN (ANP) – Elon Musk spreekt de kritiek tegen op zijn Starlin-satellietenproject, dat te veel ruimte in de ruimte in beslag zou nemen. Musk wees in de Britse krant Financial Times beweringen van de hand dat de satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.

Onder andere China klaagde over het satellietennetwerk van Musk. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Daarbij werd gerept van een stapel ruimteafval en ruimteoorlogsvoering.

Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher beweerde eerder al dat Musk de regels “maakt” voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. Aschbacher waarschuwde dat Musk haast heeft om duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.

Enorm groot

Musk is het daar niet mee eens. “De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein,” zei hij tegen FT. “Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook.”

SpaceX heeft inmiddels 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.

Puin

In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergelijkt de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto’s en vrachtauto’s die wereldwijd rondrijden. “Een paar duizend satellieten is dan niks”, aldus Musk.

Deze bewering van Musk wordt overigens door verschillende experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig. Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.