Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europeanen hebben voor miljarden euro’s aan oude valuta opgepot

Europeanen hebben voor miljarden euro’s aan oude valuta opgepot
27 dec 2021 om 09:59

AMSTERDAM (ANP) – Europeanen hebben thuis nog voor miljarden aan contanten in oude valuta liggen die niet meer worden gebruikt. Volgens berekeningen van financieel persbureau Bloomberg gaat het in totaal om een bedrag van zo’n 8,5 miljard euro. De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd in twaalf landen, waaronder Nederland.

Het is niet duidelijk waarom het geld nog niet is ingewisseld. Mogelijk gaat het om vergeten spaargeld dat bijvoorbeeld onder een matras is verborgen. Het kunnen ook aandenkens zijn uit het tijdperk van voor de euro. Het is wel bekend dat de overgrote meerderheid van het geld zich in Duitsland bevindt. Contant geld is daar nog steeds populair en bij de Bundesbank is het nog altijd mogelijk om Duitse marken in te inwisselen. Daar heeft de Duitse centrale bank nog geen tijdslimiet voor ingesteld.

Landen als Frankrijk, Spanje en Italië zijn al gestopt met het inwisselen van oud geld. In Nederland kunnen guldenbiljetten van een waarde vanaf tien gulden nog tot 1 januari 2032 worden ingewisseld. Muntstukken zijn al niet meer in te leveren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Een gulden is ongeveer 45 eurocent waard. DNB brengt geen kosten in rekening voor het omwisselen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.