Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IMCD winnaar in AEX na halve handelsdag, Wall Street gesloten

IMCD winnaar in AEX na halve handelsdag, Wall Street gesloten
24 dec 2021 om 13:44

AMSTERDAM (ANP) - Chemicaliëndistributeur IMCD was vrijdag de sterkste stijger in de AEX-index. De Amsterdamse hoofdindex liet zelf weinig beweging en eindigde licht lager. De aandelenmarkten van beursuitbater Euronext, waaronder die in Amsterdam en Parijs, waren maar een halve dag open vanwege kerstavond en veel beleggers hadden een lang weekend genomen. Daardoor werd er maar weinig gehandeld. De beurzen in Frankfurt, Milaan, Madrid en Zürich bleven de hele dag dicht en ook Wall Street houdt de deuren gesloten.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 790,48 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 1057,31 punten. De beurs in Londen, die om 13.30 uur sloot, steeg een fractie en Parijs eindigde 0,3 procent in de min.

De aandelenbeurzen lieten de afgelopen dagen al een sterk herstel zien na de aanvankelijke schrik over de omikronvariant. Op Wall Street bereikte de S&P 500 donderdag zelfs weer een recordniveau. Hoewel de nieuwe variant besmettelijker is dan de deltavariant lijken mensen na een besmetting beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname, blijkt uit een Brits onderzoek. Ook beleggers lijken erop te gokken dat de economische impact van omikron meevalt.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Signify en Randstad

IMCD voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1,5 procent. Verlichtingsbedrijf Signify en uitzender Randstad stonden onderaan met minnen tot 1 procent. Philips zakte 0,7 procent. Het zorgtechnologiebedrijf won een dag eerder nog ruim 2 procent dankzij een goed ontvangen update over zijn slaapapneuapparaten. Begin dit jaar maakte Philips bekend de apparaten te gaan terugroepen vanwege isolatieschuim dat gevaarlijk zou kunnen zijn voor patiënten.

In de MidKap ging fitnessketen Basic-Fit aan kop met een plus van dik 3 procent. Advies- en ingenieursbureau Arcadis sloot de rij met een min van 0,8 procent.

Verlies Air France-KLM

Air France-KLM verloor 0,5 procent. Beleggers verwerkten de berichten uit de Verenigde Staten dat United Airlines en Delta Air Lines samen ruim tweehonderd vluchten op kerstavond hebben geannuleerd. Als reden geven de luchtvaartmaatschappijen de omikronvariant op die bij veel bemanningsleden voor besmettingen heeft gezorgd.

Bij de kleinere bedrijven steeg Sligro 8,2 procent. Analisten van Degroof Petercam verhoogden het advies voor het groothandelsbedrijf.

De euro was 1,1319 dollar waard, tegen 1,1315 dollar een dag eerder. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 76,14 dollar per vat. De Amerikaanse oliemarkt was gesloten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.