Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winkeliers: kabinet moeten waken voor paniekmaatregelen

Winkeliers: kabinet moeten waken voor paniekmaatregelen
18 dec 2021 om 12:37

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet moet oppassen dat het niet “in blinde paniek” maatregelen treft die winkeliers onevenredig hard raken. Daarvoor waarschuwt winkelbranchevereniging INretail. De organisatie pleit voor een ‘intelligente’ aanpak en wijst erop dat winkels al twee jaar lang geen duidelijke besmettingsbron zijn tijdens de crisis. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt het vooral belangrijk dat ondernemers nog wel hun spullen kunnen slijten, ook als ze geen webshop hebben.

De verwachting is dat het kabinet later op zaterdag een harde lockdown aan zal kondigen om te zorgen dat het aantal besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus beheersbaar blijft. Volgens INretail zou het kabinet een voorbeeld moeten nemen aan andere Europese landen, die een meer gefaseerde aanpak hanteren met verschillende risiconiveaus. Ook zou meer vaart moeten worden gemaakt met het boosteren. “Het is beschamend als onnodige maatregelen worden afgekondigd die ondernemers opnieuw een gigantische klap geven. Straks gaat iedereen naar België en Duitsland waar alles gewoon open is”, aldus de organisatie.

INretail wijst er ook op dat de huidige maatregelen al voor veel minder bewegingen in winkelgebieden zorgen. Daarbij verwijst de organisatie naar de eigen ‘grote steden monitor’. Het is volgens de organisatie ook de vraag hoe de overheid de drukte bij essentiële winkels gaat organiseren. “Want daar kan extra toestroom verwacht worden. Het onlinekoopkanaal is geen alternatief, want nu al overbelast”, zo klinkt het.

RND wees er eerder al op dat het vooral voor kleinere ondernemers van groot belang is om spullen te kunnen blijven verkopen. Zeker gelet op de voorraden die nog onderweg zijn naar de winkels. Het verkopen van goederen kan bijvoorbeeld door kopen op afspraak mogelijk te maken. Daarnaast wil RND ook dat ‘click and collect’ mogelijk wordt, waarbij vooraf bestelde producten in de winkels opgehaald kunnen worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.