Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Miljoenenboete voor Britse bank HSBC om falend witwastoezicht

Miljoenenboete voor Britse bank HSBC om falend witwastoezicht
17 dec 2021 om 13:59

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – De grote Britse bank HSBC heeft een boete gekregen van de Britse financiële toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) van bijna 64 miljoen pond, omgerekend 75 miljoen euro, vanwege falend toezicht op witwaspraktijken. Volgens de FCA waren er jarenlang ernstige tekortkomingen bij geautomatiseerde processen om verdachte transacties te monitoren bij de bank.

De FCA stelt dat tussen 2010 en 2018 de bank zich niet heeft gehouden aan regelgeving rond toezicht op witwasserij omdat bepaalde systemen niet helemaal geschikt waren of onvoldoende gevoelig waren voor risico’s. De toezichthouder wijst daarbij op een reeks gevallen waarbij de software van HSBC faalde, waardoor verdachte betalingen niet onmiddellijk werden gemeld bij de Britse autoriteiten.

De financiële waakhond zegt dat vanwege de langere periode waarin dit toezicht faalde de zaak als zeer serieus wordt gezien. Ook waren er verschillende interne en externe rapporten die deze kwestie aan het licht brachten, zonder dat HSBC daar iets mee deed, aldus de FCA.

HSBC heeft wel meegewerkt met het onderzoek en daarom valt de boete lager uit, zegt de FCA. De bank gaf aan zijn controlesystemen tegen witwassen met grote investeringen in technologie te hebben verbeterd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.