Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandeelhouders Shell stemmen in met Britse verhuizing

Aandeelhouders Shell stemmen in met Britse verhuizing
10 dec 2021 om 11:17

ROTTERDAM (ANP) – De aandeelhouders van olie- en gasconcern Shell hebben ingestemd met de verhuizing van het bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering in Ahoy en via een videoverbinding kreeg dat voorstel voldoende steun.

Volgens Shell moet de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. De plannen om op papier een volledig Brits bedrijf te worden werden vorige maand bekendgemaakt.

Shell is nu al een Brits bedrijf, maar heeft een hoofdkantoor in Nederland en is voor de belastingen hier ook gevestigd. Nu dat gaat veranderen verliest het bedrijf ook het recht om zich Koninklijke te noemen. De officiële naam Royal Dutch Shell zal dan ook verdwijnen en het bedrijf gaat als Shell verder.

Demonstranten

Topman Ben van Beurden van het olie- en gasconcern, die vanwege ziekte niet aanwezig was bij de aandeelhoudersvergadering, noemde het verlies van de titel Koninklijke eerder al “bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig”. Volgens hem verandert er, afgezien van de verhuizing van de top van het bedrijf naar Londen wat enkele tientallen banen kost, niets. Shell heeft in Nederland circa 8500 werknemers en het bedrijf blijft hier actief met onder meer de ontwikkeling van duurzame energie.

De verhuizing van Shell zou zijn ingegeven door het niet afschaffen van de dividendbelasting in Nederland. Eerder besloot ook Unilever al om die reden op papier volledig Brits te worden.

Buiten Ahoy, waar de aandeelhoudersvergadering werd gehouden, hadden zich enkele tientallen demonstranten van Code Rood en Extinction Rebellion verzameld. Zij menen dat de keuze van Shell om een volledig Brits bedrijf te worden aangeeft dat het olie- en gasconcern alleen maar om geld geeft en zich niet interesseert voor “een veilige leefwereld”. “In plaats van te focussen op winst zou Shell de schade moeten herstellen die zij overal ter wereld aanricht”, aldus een woordvoerster van de organisaties.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers IMCD

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.