Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen licht hoger rond lunchtijd

Europese beurzen licht hoger rond lunchtijd
22 nov 2021 om 12:33

De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur licht hoger, geleid door de sectoren telecom en reizen, na overnamenieuws.

De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 487,08 punten, de Duitse DAX won 0,1 procent tot 16.174,45 punten en de Franse CAC 40 liet een winst zien van 0,2 procent tot 7.129,78 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,3 procent en de Spaanse IBEX 35 met 0,6 procent.  

De aandelenmarkten stonden vrijdag onder druk, door nieuwe lockdowns afgekondigd omdat in delen van Europa het aantal coronabesmettingen hard stijgt. De Duitse deelstaat Saksen gaat voor twee of drie weken gedeeltelijk in lockdown gaat en andere Duitse deelstaten overwegen vergelijkbare stappen.

In Oostenrijk besloot de regering vrijdag tot een landelijke lockdown en verplichte vaccinatie vanaf 1 februari. Wie zich niet laat vaccineren, riskeert boetes en mogelijk gevangenisstraf.

De koersdalingen van vrijdag vaagden de winsten van de drie voorgaande dagen weg, zei analist Michael Hewson van CMC Markets, die sprak van markten die kwetsbaar zijn voor plotselinge veranderingen in het sentiment.

Ook de hoge inflatie blijft zorgen baren, maar vooralsnog verwacht de markt geen stappen van de ECB, terwijl de Federal Reserve nadenkt over het versneld terugschroeven van de stimuleringen. Deze toenemende tegenstelling laat de euro dalen.

“Dit is een zeer moeilijke tijd voor centrale banken”, zei Lyn Graham-Taylor van Rabobank. Hij wees op een interview met de president van de Bank of England Andrew Bailey die zei dat de rente waarschijnlijk zal worden verhoogd, maar dat de vooruitzichten voor de inflatie zeer onzeker zijn.

In de ochtend liet de Chinese centrale bank de rente ongemoeid.

Economisch nieuws was er over het consumentenvertrouwen in Nederland, dat volgens gegevens van het CBS in november is gedaald. De sterke stijging van de huizenprijzen was in oktober een fractie lager dan in september, hoewel dit nog altijd een zeer sterke prijsstijging van meer dan 18 procent op jaarbasis was.

Later maandag volgt een economische index van de Chicago Fed voor oktober, een cijfer voor het consumentenvertrouwen in de eurozone en voor de bestaande woning verkopen in oktober in de VS.

De olieprijs steeg licht. Een januari future West Texas Intermediate steeg  0,3 procent tot 76,17 dollar, terwijl Brent-olie 0,2 procent duurder werd op 79,09 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1289. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1293 op de borden. Volgens Rabobank is de euro dichtbij een bodem en zal de munt de komende periode tijdelijk herstellen tot circa 1,14 dollar, om over een jaar weer rond het huidige niveau van 1,12 uit te komen.
 
Bedrijfsnieuws
 
Er was relatief veel overnamenieuws.

Aandelen van telecombedrijven stegen nadat private equity-investeerder KKR belangstelling toonde om Telecom Italia van de beurs te halen met een bod ter waarde van 10,8 miljard euro. Telecom Italia steeg 27 procent. Telefonica, KPN en Vodafone werden 5 procent, 3 procent en 2 procent meer waard.

Warenhuis Marks & Spencer steeg 3 procent in Londen na mediaberichten dat Apollo Global een overname overweegt.

Shurgard neemt het Zweedse 24Storage over en stond vrijwel vlak in Brussel.  

Ericsson heeft een akkoord bereikt over de acquisitie van Vonage, een provider van cloudcommunicatie, voor een bedrag van 6,2 miljard dollar in contanten. Dit maakte de Zweedse fabrikant van telecommunicatieapparatuur maandag bekend. Het aandeel Ericsson daalde 3,9 procent.

Thyssenkrupp steeg 2,8 procent na de cijfers van vorige week. De staalfabrikant mikt op een EBIT-resultaat van 1,5 tot 1,8 miljard in 2022, wat meer is dan verwacht.

Vallourec profiteerde van een koopadvies van Kepler Cheuvreux en wint 6,6 procent.

Majorel Group neemt het Turkse callcenterbedrijf Mayen Telekomünikasyon Hizmetleri over voor een niet nader genoemd bedrag in de tientallen miljoenen euro’s. Dat meldde het bedrijf met een notering op het Amsterdamse Damrak maandag. Majorel stijgt 5,0 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. De S&P 500-index koerst af op een 0,3 procent hogere opening en technologie-index Nasdaq wijst op een 0,4 procent hogere start.

De Amerikaanse beurzen sloten vrijdag overwegend lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 4.697,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 35.601,71 punten, maar de Nasdaq sloot 0,4 procent hoger op 16.057,44 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.