Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street veert op aan het einde van sterke meimaand

Wall Street veert op aan het einde van sterke meimaand
31 mei 2024 om 22:13

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger geëindigd, nadat de beurzen richting het slot wisten te herstellen. De S&P 500 steeg uiteindelijk 0,8 procent bij een slotstand van 5.277,51 punten, terwijl de Dow Jones index 1,5 procent won op 38.686,32 punten. De Nasdaq sloot fractioneel lager op 16.735,02 punten. 

Op weekbasis verloor de S&P 500 rond een half procent, terwijl de toonaangevende index in de maand mei juist zo’n 3 procent steeg. De Dow doorbrak in mei de magische grens van 40.000 punten, maar wist zich niet daarboven te handhaven. Op weekbasis kwam het verlies uit op een procent.

De AI-hausse en vooral de resultaten van Nvidia helpen de Nasdaq in mei aan een winst van ruim 3,5 procent. Op weekbasis leverde de techindex ruim een procent in.

De laatste dag van de maand stond in het teken van de voor de Federal Reserve zo belangrijke PCE-inflatie. De kerninflatie bleef in april staan op 2,8 procent, waar een kleine afkoeling tot 2,7 procent was voorspeld. De algemene prijsindex bleef staan op 2,7 procent.

Opvallend was verder dat de bestedingen van Amerikanen slechts licht stegen in april, met 0,2 procent, waar dat in maart nog een stijging van 0,7 procent was. Dat zou kunnen duiden op een afkoelende economie, hetgeen de Fed ook nodig heeft om de rente te kunnen verlagen.

De cijfers waren niet al te spannend en kwamen grotendeels overeen met verwachtingen, maar de inflatie is nog steeds te hoog om een renteverlaging te ondersteunen, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News.

Econoom James Knightley van ING wees erop dat de PCE op maandbasis met 0,2 procent is gestegen. “Dat is wat we moeten zien om de inflatiezorgen van de Fed te sussen, maar één [maand] is niet genoeg.”

Volgens Knightley is een reeks van 0,2 procent-metingen nodig tussen nu en september, met een verdere afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie om een renteverlaging door de Fed in september mogelijk te maken. Momenteel rekent circa 50 procent van de markt op een verlaging in september, terwijl de kans op nog een verlaging in de maanden erna nog altijd minder is dan 50 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag verder bekend dat de economische activiteit in de regio Chicago in mei verder is afgenomen. De inkoopmanagersindex daalde van 37,9 naar 35,4 punten en dat was het laagste punt in vier jaar. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een kleine verbetering tot 41,1 punten. 

De Amerikaanse tienjaarsrente daalde na de inflatiecijfers tot 4,503 procent, terwijl de tweejarige rente daalde tot 4,887 procent. De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,0850. 

De olieprijzen daalden verder in aanloop naar de bijeenkomst van OPEC+ dit weekend. Bij een settlement van 76,99 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag 1,2 procent goedkoper. Op maandbasis kwam het verlies uit op circa 6 procent voor WTI.

Dit weekend komt OPEC+ bijeen om te bepalen of de productieafspraken worden verlengd. Analisten rekenen daar wel op.

“De markt verwacht dat OPEC+ zijn extra vrijwillige beperkingen zal blijven doorvoeren in de tweede helft van het jaar. Alles minder dan dat zal de olieprijzen op korte termijn verder onder druk zetten”, zei Warren Patterson van ING.

Bedrijfsnieuws

Salesforce sloot 7,5 procent hoger, nadat het aandeel donderdag bijna 20 procent daalde na tegenvallende kwartaalcijfers en een teleurstellende outlook. Nvidia, dat donderdag voor het eerst in ruim een week terrein verloor en bijna 4 procent daalde, verloor richting het weekend nog eens 0,8 procent. Op maandbasis steeg Nvidia ruim 23 procent.

Dell Technologies is in het afgelopen kwartaal gegroeid, onder meer dankzij een flink hogere omzet bij de tak die AI-servers maakt. Dit bleek donderdag nabeurs uit de resultaten van het Amerikaanse computerbedrijf. Toch leverde het aandeel vrijdag 18 procent in, volgens marktkenners omdat de marges lager uitvielen dan verwacht. Ook de order backlog viel tegen.

Gap kwam donderdag nabeurs met beter dan verwachte resultaten kwam en verhoogde de outlook. Het aandeel van de kledingretailer steeg bijna 29 procent.

Trump Media & Technology daalde ruim 5 procent, nadat de voormalige president Donald Trump schuldig werd bevonden aan alle 34 aanklachten wegens het vervalsen van bedrijfsgegevens rondom het betalen van zwijggeld aan een pornoactrice.

Marvell Technology verloor dik 10 procent, nadat de chipfabrikant een 12 procent lagere maar iets beter dan verwachte omzet van 1,16 miljard dollar rapporteerde, terwijl de aangepaste winst van 0,24 dollar per aandeel in lijn was met de verwachtingen.

Zscaler steeg 8,5 procent, nadat het cybersecuritybedrijf een beter dan verwachte omzet en winst rapporteerde over het afgelopen kwartaal.

Nordstrom rapporteerde een groter dan verwacht verlies in het afgelopen kwartaal, maar het aandeel steeg toch meer dan 5 procent.

Ulta Beauty steeg 2,5 procent, ondanks dat de cosmeticaretailer zijn verwachtingen voor het hele jaar verlaagde.

Costco heeft in het fiscale derde kwartaal een beter dan verwachte winst geboekt, terwijl de identieke omzet harder steeg dan verwacht. Het aandeel daalde licht.

Galapagos gaat samenwerken met Adaptimmune Therapeutics, met een optie om de nieuwe generatie TCR T-celtherapie van het Britse bedrijf exclusief te licentiëren voor hoofd- en halskanker en mogelijke toekomstige vaste tumor indicaties. Als onderdeel van de samenwerking ontvangt Adaptimmune initiële betalingen van 100 miljoen dollar plus betalingen tot 100 miljoen dollar als Galapagos de optie uitoefent. Ook liggen er mijlpaalbetalingen en royalty’s in het verschiet. Aandelen van Adaptimmune noteerden vrijdag tot 12 procent hoger. De Amerikaanse notering van Galapagos sloot ruim een procent in de plus.

Aandelen van Boston Beer stegen ruim 22 procent in reactie op een bericht in de Wall Street Journal dat Suntory, moederbedrijf van bourbon label Jim Beam, de bierbrouwer wil overnemen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.