Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleidsmaker BoE: brexitonzekerheid remt investeringen

Beleidsmaker BoE: brexitonzekerheid remt investeringen
15 nov 2021 om 11:58

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – De aanhoudende onzekerheid rond het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie remt de investeringen door Britse bedrijven af. Volgens Jonathan Haskel, beleidsmaker bij de Bank of England, heeft het bedrijfsleven behoefte aan een “stabieler beleidskader” om investeringen aan te moedigen die nodig zijn om de productiviteit van de economie te verhogen.

“Eén ding dat niet hielp bij de investeringen was natuurlijk brexit, en alle onrust rond het proces van brexit,” zei Haskel maandag. “Vanuit economisch oogpunt waren alle onzekerheden rond het terugtrekkingsakkoord echt slecht voor de investeringen.” Haskel wees daarbij naar de obstakels die voorafgaand aan de brexit genomen moesten worden, maar ook aan de onzekerheden die er nu nog altijd zijn.

Zo zijn het Verenigd Koninkrijk en de EU het nog altijd niet eens over Noord-Ierland. De Britten dreigen delen van het brexit-akkoord op te schorten als de handelsafspraken die eerder zijn gemaakt niet fundamenteel worden herschreven.

Als onderdeel van het brexit-akkoord, dat vorig jaar december werd gesloten, werd afgesproken dat goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden vervoerd aan Europese eisen moeten voldoen en dus ook moeten worden gecontroleerd. Op die manier kon worden voorkomen dat er een harde grens tussen EU-staat Ierland en Noord-Ierland komt te liggen. Zo’n harde grens zou de zwaarbevochten vrede tussen Brits-gezinde protestanten en pro-Ierse katholieken in Noord-Ierland namelijk op het spel kunnen zetten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.