Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ondernemers kijken vol vertrouwen naar 2022

Ondernemers kijken vol vertrouwen naar 2022
12 nov 2021 om 06:23

DEN HAAG (ANP) – Nederlandse ondernemers denken volgend jaar meer te gaan investeren, meer omzet te behalen en meer mensen aan te nemen. Ook voor de rest van dit jaar zijn ze overwegend positief gestemd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het ondernemersvertrouwen meet in samenwerking met de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw en werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Over de omzet zijn de ondernemers het positiefst, blijkt uit de vertrouwensgraadmeters waarbij het aantal ondernemers dat meer omzet verwacht en het aantal ondernemers dat juist minder omzet voorziet van elkaar af worden getrokken. Per saldo komt daaruit dat 37 procent meer inkomsten verwacht. Bij buitenlandse omzet is dat 23 procent.

Ook denken redelijk wat ondernemers meer personeel in dienst te hebben in 2022, te weten 34 procent. Nog geen 5 procent voorziet juist een inkrimping van het personeelsbestand waardoor het saldo op 29 procent uitkomt. Wel geven steeds meer ondernemers aan belemmerd te worden door een tekort aan personeel.

Investeringen

Voor de investeringen rekent per saldo 15 procent op een toename. Eind vorig jaar rekenden ondernemers nog overwegend op een afname van de investeringen die ze zouden doen.

Het totale ondernemersvertrouwen stijgt licht naar een stand van 19,8. Dat is de hoogste stand sinds de metingen in 2008 begonnen. Vooral in de bouw steeg het vertrouwen, maar in andere sectoren nam dat juist af, zoals in de autohandel en -reparatie, de detailhandel en de horeca.

Vorig jaar tijdens de coronacrisis dook het ondernemersvertrouwen diep in de min. Sinds het tweede kwartaal van dit jaar zijn ondernemers weer overwegen positief gestemd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.