Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Energiebedrijf Welkom Energie bezwijkt onder gestegen gasprijzen

Energiebedrijf Welkom Energie bezwijkt onder gestegen gasprijzen
27 okt 2021 om 10:31

DEN HAAG (ANP) – Energiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De leveringsvergunning van Welkom Energie wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco.

Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd, laat Eneco weten. Daarbij speelt volgens het te hulp schietende concern mee dat de vorige winter kouder was dan normaal waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland. Vervolgens was de onderneming niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.

Mensen hoeven volgens toezichthouder ACM niet bang te zijn dat zij geen stroom of gas meer ontvangen. Maar de verandering kan wel financiële gevolgen hebben, want klanten krijgen van Eneco een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen. En wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit geld mogelijk niet terug. Welkom Energie heeft wel toegezegd dat alle klanten een eindafrekening krijgen van het bedrijf.

Contracten

Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Dan geldt er tot 1 december een overgangsperiode waarin de klanten hun contract even niet kunnen stoppen of opzeggen. Daarna staat het mensen vrij om, als ze dat willen, over te stappen naar een andere energieleverancier.

Meer energiebedrijven hebben het momenteel moeilijk. Eerder zegden DGB Energie en Enstroga al contracten met klanten eenzijdig op omdat de afgesproken tarieven de steeds hogere gas- en elektriciteitsprijzen niet konden dekken. Dit mag volgens de ACM niet. Enstroga dreigde eerder deze maand zelfs te stoppen met het leveren van gas en elektriciteit aan klanten die niet akkoord gingen met een fikse tariefsverhoging. Na ingrijpen van de ACM bond het in Maastricht gevestigde bedrijf in. Enstroga vraagt klanten nu vrijwillig te vertrekken naar een andere energieleverancier.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.