Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: aandeelhouder TomTom even de weg kwijt

Uitgelicht: aandeelhouder TomTom even de weg kwijt
15 okt 2021 om 19:15

TomTom kwam afgelopen week als één van de eerste fondsen op het Damrak met kwartaalcijfers, maar die kregen niet direct een staande ovatie.

Bij opening op donderdagochtend kwam het aandeel onder druk te staan en daalde zo’n 7 procent in waarde, waarna de navigatiespecialist de weg omhoog hervond. Uiteindelijk sloot het aandeel zowel donderdag als vrijdag meer dan 4 procent hoger om zo met een weekwinst van 10,5 procent het weekend in te gaan.

De resultaten van TomTom waren in het derde kwartaal aan de magere kant.

TomTom zag de omzet op jaarbasis dalen van 147,9 miljoen naar 127,5 miljoen euro. Dat was iets minder dan de 129 miljoen euro waarop analisten vooraf hadden gerekend.

De divisie Automotive was afgelopen kwartaal goed voor een omzet van 52,4 miljoen euro en Enterprise voor 43,0 miljoen euro, wat de omzet voor Location Technology op 95,4 miljoen euro bracht. De consensus rekende op 101 miljoen euro. 

De consumententak was afgelopen kwartaal goed voor 32,1 miljoen euro, tegenover een verwachting van 27 miljoen euro. Een jaar eerder droeg deze divisie nog 42,3 miljoen euro aan de omzet bij.

Daarmee was de omzetontwikkeling dus ook nog eens van matige kwaliteit. De consumententak, ditmaal de meevaller, is het verleden van TomTom en juist Location Technology, waar de pijn zat, is de toekomst.

Hoewel het onderdeel Enterprise wel met 8 procent wist te groeien, leed Automotive een omzetkrimp van 21 procent.

Toch kan deze tegenvaller niet als een heel grote verrassing zijn gekomen. Veelvuldig is gewaarschuwd voor lagere autoproducties door een gebrek aan vooral halfgeleiders. 

Deze lagere omzet leverde TomTom een EBITDA-verlies op van 5,3 miljoen euro en een nettoverlies van 20,8 miljoen euro. Analisten voorzagen een nettoverlies van 17 miljoen euro.

De cijfers waren dus wat slechter dan verwacht, maar ook weer niet dramatisch slechter, oordeelden analisten.

TomTom zag zich echter ook genoodzaakt om de outlook voor heel 2021 opnieuw te verlagen.

TomTom voorziet voor dit jaar nog altijd een omzet van 500 tot 530 miljoen euro, maar waarschuwde wel dat de omzet vermoedelijk aan de onderkant van die bandbreedte zal uitkomen door het tekort aan halfgeleiders. Dat betekent dat de omzet vermoedelijk lager ligt dan in 2020, toen de verkopen nog 528 miljoen euro bedroegen.

Daarnaast rekent de navigatiespecialist niet langer op een positieve vrije kasstroom van ongeveer 5 procent van de omzet, maar op circa 2 procent, nu de omzet vermoedelijk aan de onderkant van de bandbreedte uitkomt. “Dat heeft direct impact op onze operationele omzet en dus op onze kasstroom”, aldus TomTom.

Maar net als de zwakke omzet bij Automotive, kon ook de verlaging van de outlook geen grote verrassing zijn.

Analisten rekenden voor 2021 al op een omzet van 518 miljoen euro met een EBITDA van 2 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 73 miljoen euro. De vrije kasstroom zal eind 2021 op 9 miljoen euro uitkomen, denken de analisten. Dat is inderdaad slechts 2 procent van de omzet. 

Kortom, die lagere vrije kasstroom “zat al in de consensus”, aldus analisten van ING.

Kepler Cheuvreux vond de neerwaartse bijstelling zelfs nog meevallen. Er was op erger gerekend, aldus de analisten van Kepler.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TomTom

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.