Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Staalbedrijven krijgen op Damrak lucht na daling gasprijs

Staalbedrijven krijgen op Damrak lucht na daling gasprijs
11 okt 2021 om 16:00

AMSTERDAM (ANP) – Metaalbedrijven zijn maandag overwegend hoger geëindigd op de Amsterdamse aandelenbeurs. De gasprijs is na de recordhoogtes van vorige week weer iets gedaald, wat beleggers mogelijk wat minder nerveus maakt over te hoge kostenstijgingen voor de energievretende sector.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX en won 4,4 procent. Bij de middelgrote fondsen won roestvrijstaalproducent Aperam 2,8 procent. Ook kunstmestproducent OCI, die veel gas verbruikt, was met 3,5 procent een sterke stijger.

De prijs voor Europees gas daalde tot ongeveer 83 euro per kilowattuur, waar dat vorige week kortstondig nog ruim 160 euro was. Olieprijzen bleven nog wel oplopen. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent in waarde tot 81,14 dollar en Brentolie steeg 2 procent tot 83,90 dollar per vat.

AEX

De AEX sloot 0,2 procent hoger op 773,79 punten. De MidKap ging 0,5 procent vooruit tot 1049,35 punten. De beurs in Frankfurt daalde een fractie. Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Een andere opvallende winnaar op het Damrak was Fugro. De oliedienstverlener heeft een contract gekregen van branchegenoot Saipem voor controlewerkzaamheden bij het transport van gas voor de kust van Senegal en Mauritanië en steeg 4 procent. ABN AMRO won 1,9 procent. De bank vereenvoudigt zijn organisatiestructuur, waarbij de vier huidige divisies worden vervangen door drie nieuwe afdelingen.

HSBC

De Britse banken HSBC en Barclays wonnen tot 2,7 procent door speculatie op een renteverhoging. Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England waarschuwde voor een “zeer schadelijke” periode van inflatie, die hoger zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dit voedde de verwachting dat de Britse centrale bank de rente moet verhogen om de inflatie in toom te houden.

ASOS verloor meer dan 13 procent aan beurswaarde. De Britse onlinekledingverkoper gaf een winstalarm vanwege hogere logistieke kosten en verstoringen in de toeleveringsketen, en kondigde het vertrek aan van topman Nick Beighton.

Carrefour

In Parijs zakte Carrefour bijna 3 procent. Het Franse supermarktconcern is volgens persbureau Bloomberg onlangs benaderd door zijn concurrent Auchan voor een overname. Auchan wilde zo’n 16,6 miljard euro betalen voor Carrefour. De overnamegesprekken zijn echter vastgelopen op de hoogte van het bod en de voorwaarden van de deal.

De euro was 1,1573 dollar waard, tegen 1,1572 dollar op vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.