Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst hoger

Wall Street koerst hoger
2 mei 2024 om 19:40

 De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 steeg 0,7 procent op 5.053,09 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent op 38.148,61 punten en de Nasdaq noteerde 1,2 procent hoger op 15.791,16 punten. 

Wall Street sloot woensdag nog lager, mogelijk door het vooruitzicht op “hoger voor langer” als het gaat om de rente, nadat de Federal Reserve woensdagavond zijn monetaire beleid handhaafde.

“De Fed heeft het voor de hand liggende gedaan, namelijk wachten en de rente langer hoog houden. Zoals voorzitter Powell aangaf, is er gewoon niet genoeg vertrouwen om mogelijke renteverlagingen in dit stadium af te wegen. Maar hij gaf ook aan dat een renteverhoging geen waarschijnlijk scenario is, omdat het huidige renteniveau nog steeds beperkend is”, zei Frank Vranken van Band Edmond de Rothschild.

“Gegevens tonen steeds meer aan dat Fed Funds tussen 5,25 en 5,50 procent pijn doen en de economie afremmen. Hoeveel? Die informatie krijgen we de komende maanden, maar het zou de volatiliteit kunnen aanwakkeren”, aldus de expert.

De kans dat de Fed de rente ook in juni ongemoeid laat is nu ruim 90 procent, volgens de FedWatch Tool van CME. 

Het herstel donderdag werd ingegeven door de licht dalende obligatierentes. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde 5 basispunten tot 4,584 procent en de tweejarige Treasury daalde 7 basispunten tot 4,90 procent.

“Terwijl het [FOMC] een havikistische erkenning van het ‘gebrek aan verdere vooruitgang’ op het gebied van inflatie tot nu toe dit jaar aan zijn verklaring toevoegde, had Powell wel een dovish boodschap in zijn persconferentie,” oordeelde Goldman Sachs.

“We hebben onze prognose ongewijzigd gelaten en blijven uitgaan van twee renteverlagingen dit jaar in juli en november,” aldus de bank.

Volgende richtpunt is het Amerikaanse banenrapport dat vrijdagmiddag verschijnt. De banengroei zou in april zijn uitgekomen op 240.000. In maart kwamen er nog 303.000 nieuwe banen bij.

“Er is een gedachteschool die denkt dat als de werkloosheid eindelijk reageert op de vertragende vraag naar arbeid en in september stijgt tot pakweg 4,2 procent, de Fed de rente kan verlagen”, zeiden analisten van ING. De werkloosheid in de VS noteerde in maart op 3,8 procent en vermoedelijk bleef de werkloosheid in april op dit niveau.

Ook is er genoeg aandacht voor het lopende cijferseizoen. Zwaargewicht Apple komt donderdag na het slot op Wall Street met de resultaten over het afgelopen kwartaal. 

“Hoewel de resultaten tot nu toe prima zijn, blijkt uit analyse dat winstcijfers worden beloond met een gemiddelde koersstijging van 1 tot 2 procent, terwijl winstmislukkingen aandelen gemiddeld 5 tot 6 procent lager sturen. Beleggers zijn duidelijk veeleisender”, aldus Vranken.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS afgelopen week is gestabiliseerd op 208.000. 

Verder zijn de Amerikaanse fabrieksorders in maart iets minder hard gestegen dan verwacht. De fabrieksorders stegen met 1,6 procent op maandbasis, waar economen rekenden op een toename van 1,7 procent. 

De Amerikaanse export daalde in maart met 2,0 procent, terwijl de import met 1,6 procent afnam. Daarmee daalde het handelstekort in de VS licht, tot 69,4 miljard dollar.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0716. De olieprijzen schommelden tussen winst en verlies.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg richting de cijfers met 1,9 procent. Wall Street verwacht dat het bedrijf nabeurs een kwartaalwinst zal presenteren van 1,51 dollar per aandeel op een omzet van 90,4 miljard dollar, goed voor een daling van 4,5 procent op jaarbasis. Analisten voorzien dat de omzet uit iPhone-verkopen met bijna tien procent zijn gedaald tot 46,3 miljard dollar, mede vanwege een zwakke vraag en toegenomen concurrentie vanuit China.

DoorDash leverde 11,2 procent in, nadat het verlies in het eerste kwartaal groter was dan waar analisten rekening mee hielden. Voor het tweede kwartaal verwacht de maaltijdbezorger een brutotransactiewaarde van 19 tot 19,4 miljard dollar, hetgeen halverwege de bandbreedte valt die analisten aanhouden.

Qualcomm presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan voorzien. Het aandeel steeg donderdag 9,5 procent.

ConocoPhillips heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt en voldeed met de aangepaste winst per aandeel net niet aan de verwachtingen. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Etsy daalde met bijna 15 procent na tegenvallende cijfers. Onder meer de winst per aandeel viel wat lager uit dan verwacht.

De Amerikaanse notering van Novo Nordisk verloor 3,3 procent. De Deense farmareus verhoogde de outlook, nadat de omzet uit zijn diabetesmedicijn met 42 procent steeg in het eerste kwartaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.