AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zaterdag, 2 oktober 2021 03:31

CNV wil dat werkgevers stoppen met vragen naar coronabewijzen

UTRECHT (ANP) - Werkgevers moeten stoppen te vragen naar vaccinatie- en testbewijzen van werknemers. Vakbond CNV pleit daar zaterdag voor in een verklaring. De bond noemt het "illegaal" en wil dat bedrijven op de werkvloer zoveel mogelijk de eerdere coronaregels blijven hanteren. Dat zou betekenen afstand houden, goed ventileren van ruimtes en waar nodig een mondkapje.

Bij veel bedrijven zou moeilijk gedaan worden als medewerkers zich niet laten vaccineren. In een peiling onder 2850 CNV-leden zei meer dan de helft dat het al dan niet gevaccineerd zijn, tot gedoe leidt. Een klein deel (4 procent) stelde zonder vaccinatie- of testbewijs niet op kantoor te mogen komen.

"De polarisatie in de samenleving neemt toe. Twee kampen staan steeds harder tegenover elkaar", constateert CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij vindt dat deze discussie niet mag overslaan naar de werkvloer. "We hoeven het debat niet op scherp te zetten door werkvloeren te splijten in wel of niet gevaccineerd zijn. We roepen daarnaast het kabinet op om streng te handhaven bij werkgevers die alsnog vragen naar vaccinatie- en testbewijzen."

Eerder deze week wees vakbond FNV er al op dat werkgevers hun personeel soms onder druk zetten om hen een vaccinatiebewijs via de CoronaCheck-app te laten overleggen. FNV stelde daarbij diverse klachten te hebben ontvangen dat werkgevers loon inhouden, mensen verlof laten opnemen of op onbetaald verlof sturen wanneer ze geen bewijs van vaccinatie kunnen overleggen. Maar hier zou door de overheid niet tegen opgetreden worden, aldus de bond.

Er is ook veel discussie over wat wel en niet mag. Meerdere bedrijven haalden recent al de media over de manier waarop ze hun coronabeleid hebben ingericht. Zo legde accountantskantoor Deloitte vrijdag voor de camera van actualiteitenprogramma Nieuwsuur uit waarom het medewerkers die weer naar kantoor komen steekproefsgewijs vraagt of ze een QR-code "kunnen" laten zien. Eerder gaf leasemaatschappij LeasePlan al aan graag alleen personeel dat ingeënt is tegen corona, weer terug te willen zien op kantoor.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Leaseplan, Lease-overeenkomst, Deloitte-nederland, Fnv, Kampen-stad

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…