Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Italië trekt miljarden uit om hoge energierekening te beteugelen

Italië trekt miljarden uit om hoge energierekening te beteugelen
23 sep 2021 om 18:38

ROME (ANP/BLOOMBERG) – De Italiaanse overheid trekt ruim 3 miljard euro uit zodat huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen. Zonder overheidsingrijpen zouden consumenten 40 procent duurder uit kunnen zijn voor gas en elektra. De Italiaanse regering heeft om dit te voorkomen ingestemd met een pakket aan maatregelen.

Een van die maatregelen is bijvoorbeeld lagere btw op energie. De maatregelen gelden voor het laatste kwartaal van dit jaar, als de wintermaanden zich aandienen en er dus veel meer gestookt gaat worden. De Italiaanse economie is weliswaar bezig aan een flink herstel van de coronacrisis, maar heeft net als andere Europese landen last van stijgende prijzen voor gas en elektriciteit.

De Italiaanse premier Mario Draghi sprak eerder op donderdag een verwachting uit voor een economische groei van 6 procent in zijn land en beloofde daarnaast om de belastingen niet te verhogen. “We weten nog niet of dit herstel blijvend is”, aldus Draghi in een bijeenkomst met zakenlieden. De Italiaanse overheid komt naar verwachting volgende week met nieuwe economische vooruitzichten.

Italië zou hard geraakt kunnen worden door de stijgende energieprijzen. Het land is voor meer dan 70 procent afhankelijk van geïmporteerde energie. Daarvan is 40 procent gas, volgens overheidsgegevens. Italië is de op één na grootste importeur van gas in Europa, na koploper Duitsland.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.