Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groeizorgen zetten Europese beurzen in het rood

Groeizorgen zetten Europese beurzen in het rood
8 sep 2021 om 10:08

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen kampten woensdag met een brede verkoopgolf. Beleggers grepen de bezorgdheid over de vertraging van het economisch herstel, door de snelle verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus, aan om winst te nemen na de sterke opmars in de afgelopen weken. Ook wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat voor donderdag op het programma staat.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent lager op 789,20 punten. Eerder deze week had de hoofdindex nog de historische 800-puntengrens binnen handbereik. De MidKap verloor 0,9 procent tot 1103,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,1 procent.

Verlichtingsbedrijf Signify (min 2,5 procent) was hekkensluiter bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Zorgtechnologieconcern Philips zakte 1,9 procent ondanks een koopadvies van Jefferies. AkzoNobel (min 1,1 procent) bleef last houden van de waarschuwing van zijn Amerikaanse concurrent PPG, die met leveringsproblemen en hogere grondstofprijzen kampt. Om de extra kosten te compenseren verhoogt de Amerikaanse producent van verfmerken als Histor en Sigma dit kwartaal zijn prijzen met 5 procent.

Chipsector

KPN voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 0,7 procent. Het telecomconcern won dinsdag al dik 4 procent na het nieuws dat concurrent T-Mobile Nederland wordt verkocht aan investeerders.

In de chipsector verwerkten beleggers het nieuws dat de Amerikaanse chipmaker Intel de komende tien jaar tientallen miljarden euro’s wil steken in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. Daarmee wil Intel helpen de tekorten in onder meer de autosector aan te pakken. De Nederlandse chipbedrijven ASMI en Besi wonnen 0,6 procent en 0,2 procent. Chipmachinemaker ASML verloor tot 0,4 procent.

InPost

InPost zakte 2,6 procent in de MidKap. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal met 30 procent groeien en handhaafde zijn verwachtingen voor het gehele jaar. Topman Rafal Brzoska waarschuwde wel voor de aanhoudende onzekerheid rond de coronapandemie.

In Parijs verloor Sanofi 1,7 procent. De Franse farmaceut neemt de Amerikaanse biotechnoloog Kadmon over. De deal waardeert Kadmon op 1,9 miljard dollar, omgerekend zo’n 1,6 miljard euro.

De euro was 1,1818 dollar waard tegen 1,1840 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 68,81 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 72,07 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.