Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: beursnieuweling CTP goed op weg

Uitgelicht: beursnieuweling CTP goed op weg
3 sep 2021 om 18:47

Beursnieuweling CTP heeft een goede week op het Damrak achter de rug. Het aandeel werd liefst 9,1 procent duurder.

Eind maart dit jaar kwam CTP, een logistieke vastgoedinvesteerder die onder leiding van de Nederlandse oprichter Remon Vos vooral actief is in Oost-Europa, naar Beursplein 5.

Het aandeel CTP ging voor 14 euro per aandeel naar de beurs en inmiddels staat er een koers van 20,30 euro op de borden. 

Met het vers opgehaalde kapitaal wil CTP zijn groei versnellen, door meer projecten te ontwikkelen, vastgoed te kopen en schulden te verminderen. CTP rekent zich tot de top vijf logistieke vastgoedbedrijven in Europa en zei na 22 jaar autonome groei klaar te zijn voor de volgende stap. 

CTP bezit vooral panden in Centraal-Europese steden als Praag, Brno, Bratislava en Boedapest. Tsjechië is de grootste markt, gevolgd door Roemenië, Hongarije en Slowakije. Verder werd er 300 miljoen euro beschikbaar gesteld om een positie op de Nederlandse markt te veroveren. 

Inmiddels kocht CTP voor 307 miljoen euro het Amsterdam Logistic Cityhub. De te ontwikkelen XXL logistieke stadshub in het Westelijke havengebied van Amsterdam beslaat circa 120.000 vierkante meter opslag- en ‘last mile’ distributieruimte verspreid over meerdere verdiepingen. De stadshub wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2022 opgeleverd en is al gedeeltelijk verhuurd.

De snelle groei van e-commerce geeft CTP een flinke wind in de rug. Dankzij de sterke vraag naar distributiecentra en ander logistiek vastgoed heeft het bedrijf een hoge bezettingsgraad van 95 procent.

Het bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 252 miljoen euro, na winsten van 399 miljoen en 369 miljoen euro in de voorgaande jaren.

In de eerste helft van 2021, die cijfers werden medio augustus bekend gemaakt, liet CTP groei zien. De vastgoedinvesteerder slaagde erin contracten te verlengen met een jaarlijkse huurverhoging van 4 procent. 

Over de eerste jaarhelft stegen de nettohuurinkomsten van 136,5 miljoen naar 160,3 miljoen euro. In het tweede kwartaal steeg dit resultaat van 78,1 miljoen naar 82,2 miljoen euro.

De nettowinst steeg over de eerste zes maanden van 105,2 miljoen naar 188,3 miljoen euro, maar daalde in het tweede kwartaal wel, van 98,5 miljoen euro naar 89,8 miljoen euro.

De aangepaste EPRA-winst per aandeel over het eerste halfjaar van 2021 kwam uit op 0,25 euro tegen 0,23 euro over de eerste jaarhelft van 2020.

CTP wil halfjaarlijks 70 tot 80 procent van de winst uitkeren als dividend. Dit kan naar keuze in contanten of aandelen. Over de eerste jaarhelft bedraagt het interimdividend 0,17 euro per aandeel, wat neerkomt op een pay out van 75 procent.

ING was goed te spreken over de halfjaarresultaten en herhaalde de koopaanbeveling voor CTP met een koersdoel van 18,00 euro. UBS besloot een paar dagen geleden om het koersdoel voor CTP met 4 euro te verhogen naar 22,00 euro, met een herhaling van de koopaanbeveling. 

“Logistiek blijft profiteren van een versnelling van de structurele trends”, aldus de analisten van UBS, die niet alleen het koersdoel voor CTP verhoogden, maar ook dat voor WDP, van 35,00 naar 44,00 euro.

En die visie wordt gedeeld door ING, dat afgelopen week het koersdoel voor WDP, genoteerd in Amsterdam en Brussel, verhoogde van 33,50 naar 44,00 euro.

De logistieke vastgoedmarkt blijft profiteren van e-commerce en de behoefte aan een moderne en solide aanvoerketen en WDP heeft volgens ING de juiste fundamenten om alle kansen te benutten van deze groei. Zo is de schuld relatief laag, ligt er een investeringsplan van 2 miljard euro en beschikt WDP over een “uitstekend” track record. 

Daarbij is de leegstand bij WDP erg laag en kan de concurrentie tussen potentiële huurders in hun zoektocht naar goede locaties leiden tot hogere huren. ING verhoogde de verwachtingen voor de winst per aandeel WDP in 2021 met 4,5 procent en voor 2022 met zelfs 7,7 procent.

UBS verhoogde de winstramingen voor WDP met 13 en 19 procent voor 2021 en 2022. En voor 2023 gingen de taxaties zelfs met 25 procent omhoog. De analistenconsensus ligt dan ook te laag, vindt de Zwitserse bank.

WDP werd afgelopen week een meer bescheiden 1,7 procent duurder.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.