Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Banengroei VS valt veel zwakker uit dan verwacht

Banengroei VS valt veel zwakker uit dan verwacht
3 sep 2021 om 13:18

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) – De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in augustus veel zwakker toegenomen dan verwacht. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid nam de werkgelegenheid met 235.000 arbeidsplaatsen toe in ’s werelds grootste economie. Economen hadden in doorsnee op een aanwas met 733.000 nieuwe banen gerekend.

Het is de zwakste banengroei in zeven maanden. In juli was nog sprake van een groei met ruim 1 miljoen banen in de VS. Volgens economen kunnen werkgevers terughoudender zijn geworden met het aannemen van nieuw personeel vanwege onzekerheid door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus. Maar ook hebben veel werkgevers moeite om aan personeel te komen, wat de banengroei remt.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het monetaire beleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de VS. Bij afzwakkend herstel van de arbeidsmarkt van de coronacrisis kan de Fed zijn steunmaatregelen langer in stand houden. Fed-voorzitter Jerome Powell zei een week geleden nog dat de arbeidsmarkt nog lang niet is hersteld van de pandemie. Er zijn nog altijd miljoenen banen minder in de VS dan voor de virusuitbraak.

Economisch herstel

De werkloosheid in de VS zakte naar 5,2 procent van 5,4 procent in juli. In april vorig jaar tijdens de coronapandemie piekte de werkloosheid in de VS nog op 14,8 procent.

De laatste tijd zijn er meer signalen dat het economisch herstel in de VS begint af te zwakken vanwege de Delta-variant en ook de problemen in de toeleveringsketen voor de Amerikaanse industrie. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is gedaald in augustus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.